Skip to content

Rood! vraagt bijkomend meetpunt fijn stof voor Deurne-Merksem

zondag 27 november 2011

fijn stofDe Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) publiceerde vandaag opnieuw alarmerende cijfers over de fijn stof concentraties in Vlaanderen.

Deze al enkele jaren gekende situatie weerhoudt de Vlaamse regering er niet van om toch door te zetten met het voorbereiden van de bouw van de Oosterweelverbinding die het doorgaand vracht- en ander verkeer in de richting van de Antwerpse agglomeratie zal blijven zuigen.

In dat kader is op 16 november de consultatieperiode begonnen over het milieu-effectrapport (MER) van de nieuwe uitvoeringsvariant van de Oosterweelverbinding, zoals beslist door de Vlaamse regering op 29 september 2011.

Deze consultatieperiode laat aan individuele burgers, groepen en organisaties toe om opmerkingen en verzoeken te formuleren met betrekking tot dit nog uit te voeren milieu-effectrapport en de daarin te onderzoeken gegevens.

Rood! merkt alvast op dat de Antwerpse districten Deurne en Merksem bij de zwaarst getroffen gebieden in Vlaanderen horen op het vlak van fijn stof. Nochtans bevindt zich in dit stadsdeel met 112.000 inwoners geen enkele fijn stof meetpost. De dichtst bijzijnde meetpost van de VMM die de fijnste fractie van fijn stof meet (PM 2.5) is de meetpost Borgerhout (Plantin & Moretuslei). Deze meetpost vertelt ons echter niets over de impact van het verkeer over de Antwerpse Ring op de luchtkwaliteit. De inschatting van de impact van het wegverkeer op Deurne en Merksem moet daarom gebeuren op basis van mathematische modellen en sporadische metingen.

Rood! vraagt daarom een permanente monitoring van de parameters fijn stof, benzeen, elementair koolstof, koolmonoxide en stikstofdioxide (dit zijn de parameters die een beeld geven van de impact van het wegverkeer) op een plaats die relevant is voor Deurne en Merksem, bijvoorbeeld in de omgeving van het Sportpaleis.

Rood! roept voorts alle Antwerpenaren op om maximaal hun stem te laten horen tijdens de inspraakperiode rond het MER-Oosterweel die loopt tot 16 december en verwijst voor praktische informatie daarover naar haar eigen website en die van Ademloos.

Afdeling Antwerpen
PERSBERICHT 20-11-2011

Contactgegevens:
Erik De Bruyn, woordvoerder
gsm: 0475 65 40 73

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: