Skip to content

Stadsbestuur kiest voor citymarkting en machtsvertoon

zondag 27 november 2011

Occupy AntwerpOccupy Antwerp kwam zaterdag samen op het Astridplein. Het kappen van de bomen is een harde pil om slikken. Er was een begrafenisstoet gepland. De actievoerders wandelden onder percussie begeleiding. Ze begonnen met de De Keyserlei te herdopen tot De Lindelei.

Zo herdenkt iedereen die over De Lindelei spreekt de bomen die geveld zijn voor… Ja waarvoor eigenlijk? De rechter had zijn vonnis geveld. De bomen waren ziek (uiteindelijk blijkt van niet), de districtsraad van A’pen had het verkeerd voor (omdat ze gezwicht waren voor de druk van het volk) en last but not least, de aangegane afspraken met de architect moesten gerespecteerd worden, zoniet verliest Antwerpen een nieuw architectonisch symbool!

Sinds de Marollen-wijk in Brussel half plat werd gesmeten om er het justitiepaleis te bouwen is ‘architec’ één van de ergste scheldwoorden in de volksmond. Destijds had de nieuwe Belgische staat symboolgebouwen nodig om haar bestaan te vestigen. Vandaag worden internationale architecten geselecteerd om de citymarketing een esthetisch kantje te geven. De leefruimte is van secundair belang, net zoals ecologie en duurzaamheid. Laat staan affectie met wat een stad juist zo herkenbaar maakt. Raus! Alles moet weg! Maak plaats voor de vatsgoedmakelaars en kom dat aanschouwen!

De actievoeders hebben een nederlaag geleden. In Brussel hebben de volgehouden acties tegen het kappen van de platanen en het opruimen van de kasseien naast het kanaal op de Havenlaan wel sukses geboekt. In Antwerpen heeft het stadsbestuur haar macht willen tonen. En juist daarom wordt dit een Pyrrhusoverwinning voor het stadsbestuur.

Neem ook een kijkje op de website van Ademloos.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: