Skip to content

Tijd voor een Antwerpse Lente

dinsdag 13 december 2011
janssens

Patrick Janssens in zee met CD&V

Op 10 december werden twintig voornamelijk jonge deelnemers aan de wereldwijde ‘Occupy’ beweging administratief aangehouden op het Astridplein te Antwerpen nog voor ze (stralende) A konden zeggen. Nochtans was hun enige bedoeling om op het plein voor het Centraal Station een ‘volksvergadering’ te organiseren en mensen aan het woord te laten. Dit lijkt ons een zeer normale democratische uiting, en we zouden zelfs blij en opgelucht moeten zijn dat jonge mensen zich opnieuw betrokken voelen bij de democratische besluitvorming in dit land.

We begrijpen dan ook niet dat het Antwerpse stadsbestuur reageert met zoveel repressie. Een van de deelneemsters vroeg op de trap van het metrostation naar de reden van haar aanhouding en kreeg van de politie het antwoord dat ze ‘haar mening op een verkeerde manier tot uitdrukking bracht’ en dit voor er nog maar één woord gezegd was of één daad gesteld was op het Astridplein.

Wat is er toch in Antwerpen aan de hand? Adviezen van districtsraden worden straal genegeerd. Krakers worden met een overmacht aan ordetroepen uit verlaten panden gezet. Protest tegen het kappen van bomen wordt hardhandig de kop ingedrukt. Wanneer Antwerpse Koerden een petitie willen neerleggen in het stadhuis worden ze hardvochtig de deur gewezen. Een fietsersbeweging die elke laatste vrijdag van de maand een vreedzame fietstocht maakt om meer plaats op te eisen voor zwakke weggebruikers wordt bedolven onder de verkeersboetes. Kritische ambtenaren krijgen een tuchtstraf. De gemeenteraad wordt gereduceerd tot Echt Antwaarps Theater. Op de publiekstribune zitten meer agenten in burger dan politiek geïnteresseerde stedelingen. Politieke partijen vallen elkaar in de armen tot er voor de kiezer alleen nog een keuze tussen extreem-rechts, rechts en centrum-rechts dreigt over te blijven. Een massaal neen van de Antwerpenaren tegen het Oosterweeltracé wordt straal genegeerd. Democratie à la façon de Vladimir Poetin.

Over het gebrekkig sociale gehalte van het Antwerpse stedelijke beleid kan en zal de komende maanden nog veel worden gezegd en geschreven. Maar wat minstens even erg is: de klad zit ook in onze stedelijke democratie. Wij geloven nooit dat dit de bedoeling was van de kiezers die in 2006 massaal voor de burgemeester hebben gestemd.

Het oppakken van jonge democraten in het hart van de stad raakt de democratie van de stad in het hart. Het is de druppel die de emmer doet overlopen. Het is tijd voor een Antwerpse Lente.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: