Skip to content

Wie creëert hier eigenlijk ‘afval’ ?

vrijdag 16 december 2011

Het standpunt van Antwerps onderwijsschepen Robert Voorhamme is stuitend. In een interview in de Gazet Van Antwerpen verklaart Voorhamme dat het onderwijs ‘afval’ creëert.

Ten eerste is het stuitend dat we zoiets moeten horen van een man die de afgelopen zes jaar aan het hoofd stond van het Antwerpse onderwijs en dus alle kansen heeft gehad om daar iets aan te doen. Maar net die onderwijsschepen is er niet in geslaagd om zelfs maar voldoende alert te zijn voor de Antwerpse demografische ontwikkelingen zodat hij nu leerlingen in containers en noodscholen moet onderbrengen.

Bovendien is hij tot nader order lid van een partij die al geruime tijd Vlaamse onderwijsministers voortbrengt. Blijkbaar vinden de ‘kameraden’ elkaar niet in een gemeenschappelijk onderwijsproject, druk doende als ze zijn met het veiligstellen van de eigen individuele posities.

Rood! is voorstander van een grondige herfinanciering van het Antwerpse stedelijk onderwijs. We moeten daarbij uitgaan van de jongeren zoals ze zijn en niet alleen zoals het bedrijfsleven zou willen dat ze zijn. Het democratische en inclusieve karakter van ons onderwijs moet hersteld worden […]

Maar het meest weerzinwekkende van alles is dat juist de generatie Voorhamme-Janssens verantwoordelijk is voor een spectaculaire afbouw van de pedagogische slagkracht van het Antwerpse onderwijs. In vergelijking met de jaren negentig sneuvelden honderden miljoenen aan budgetten en honderden jobs in de pedagogische ondersteuning van het stedelijk onderwijs. Daar waar het Antwerps stedelijk onderwijs in de vorige eeuw nog een toonbeeld was van inclusiviteit, met de nodige aandacht voor kinderen met leermoeilijkheden, heeft de huidige bewindsploeg net als in zoveel andere bestuursdomeinen gekozen voor een ‘marktgerichte benadering’.

Voorhamme wil daarin nog een stap verder gaan. Hij pleit net als Janssens in zijn boek ‘Voor wat hoort wat’ voor méér repressie tegen spijbelaars, en toont zich verder voorstander van een elite-onderwijs ‘dat zich niet meer hoeft te richten naar de grootste gemene deler’.

Rood! is voorstander van een grondige herfinanciering van het Antwerpse stedelijk onderwijs. We moeten daarbij uitgaan van de jongeren zoals ze zijn en niet alleen zoals het bedrijfsleven zou willen dat ze zijn. Het democratische en inclusieve karakter van ons onderwijs moet hersteld worden, of we stevenen regelrecht af op een duale stad. In plaats van havengelden te investeren in het vastbetonneren van het doorgaand verkeer op de Antwerpse Ring (via de medefinanciering door het Havenbedrijf van het Oosterweeltracé) zou dat geld beter gebruikt worden om van Antwerpen weer de stad der scholen te maken. Tenslotte klaagt dat Havenbedrijf zelf dat 14.000 jobs niet ingevuld raken door gebrek aan kwalificaties van de jongeren.

Politici zoals Voorhamme zouden bovendien eens moeten leren kiezen tussen beleid en oppositie. Van de twee walletjes tegelijk eten is een democratie onwaardig.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: