Skip to content

Wezenberg, Noordkasteel… Prestige in de stad, maar verfrissing deze zomer?

vrijdag 10 februari 2012

Hoewel eindelijk het moment is aangebroken dat de winter zich van zijn meest grillige kant laat zien – maar ook kinderen verblijdt met wat sneeuwpret – vinden we het niet misstaan om toch ook al eens verder te kijken naar wanneer het weer warm – of zelfs heel warm – wordt in Antwerpen. Elk jaar zien we de Antwerpenaar dan naar verfrissing zoeken, en wat stellen we vast: er is wel een zopas gerenoveerd olympisch bad waarin het Europees Kampioenschap Zwemmen wordt ondergebracht, maar naast dergelijke prestigieuze projecten, is het huilen met de pet op om een sociaal beleid op dit vlak te zien. Rood! vindt dat de prioriteiten anders moeten liggen.

Vorig jaar ongeveer trok het stadsbestuur de toegangsprijs om te gaan zwemmen voor volwassenen op van 2 tot 4 euro. Reden hiervoor was dat de prijs gelijke tred moest houden met de omliggende gemeentes, maar onmiddellijk werd daarbij wel toegegeven de prijs nu aan de bovenmarge van die prijzen ligt.

Een jaar later klaagt de modale Antwerpenaar niet alleen over de hoge toegangsprijs, maar ook over het feit dat er – raar maar waar – zo weinig plaats is in het olympisch bad. (Zo goed als) de hele Wezenberg wordt vaak afgehuurd voor sportclubs of -evenementen, wat nog weinig tijd en ruimte overlaat voor de mensen om in het grote zwembad terecht te kunnen. De stad kan nochtans gemakkelijk de prijzen laag houden, en meer nog; het is haar taak om recreatieve diensten in dit zwembad en alle stedelijke zwembaden laagdrempelig en goedkoop aan te bieden.

Dat het stadsbestuur 500.000 euro veil heeft voor een renovatie in de aanloop naar het EK Zwemmen toont aan waar de prioriteiten van de stad liggen; het is niet de eerste keer dat de ploeg van Janssens voor prestigeprojecten kiest. Maar waar gaan die vele Antwerpenaren die geen zwembad in hun hof hebben staan naar verfrissing zoeken als het weer zo warm wordt als tijdens de voorbije voorjaren? In het geplande ‘drijvende zwembad’ in het Kattendijkdok? Dat project werd uitbesteed aan de private sector en de prijzen zullen dan ook naar verhouding zijn.

De speelfontein in Park Spoor Noord is een mooi initiatief, maar kan met zijn 30 centimeter diepte moeilijk een ‘zwembad genoemd worden. Rood! pleit voor de heropening van het Noordkasteel… een vijver waar gezwommen, geravot, gezond kan worden. Wij verzetten ons tegen de opoffering van de groene buffer van het Noordkasteel aan de Oosterweelverbinding, en zien het als een goedkope en sociale oplossing om als stad aan recreatieve dienstverlening te doen. Of is het stadsbestuur nu echt zo bang voor mensen van alle slag en stand die zichzelf ontspannen?

Het stedelijk recreatiedomein Muysbroek is nog zo’n onding. Er geldt namelijk een zwemverbod! Nochtans is dit domein een trekpleister voor duizenden zonnekloppers die maar al te graag verkoeling zouden willen zoeken in het kristalheldere water van de Grote Put. Een minimale investering in infrastructuur, waterkwaliteitsbeheersing en toezicht zou echte recreatie mogelijk maken.

Het beleid rond zwemgelegenheden is in deze stad niet in lijn met wat wij verstaan onder publieke dienstverlening. De grootste dienstverlening die de stad doet is gericht op prestigeprojecten en cement en beton. Maar het laat de modale Antwerpenaar in de kou. En die voelen het natuurlijk wanneer de prijs om te kunnen zwemmen met 200% toeneemt.

Daarom pleit Rood! voor:

  • lage prijzen voor zwembeurten (opnieuw 2 euro),
  • voldoende zwembanen – ook in het olympische bad – voor particuliere gebruikers,
  • een bijkomende openbare zwemvijver, bijvoorbeeld aan het Noordkasteel, vooral voor wanneer het tijdens de zomermaanden heet wordt en mensen nood hebben aan verfrissing
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: