Skip to content

Rood! en DemocratiEdegem zetten zich in voor de vrijlating van de Cubaanse Vijf

donderdag 1 maart 2012

Zaterdag 25 februari gaven DemocratiEdegem en Rood! samen de aftrap voor onze steun aan de campagne voor de vrijlating van de zogenaamde ‘Cuban Five’.

Een zeventigtal mensen namen deel aan een solidariteitsetentje en een sfeervolle Cubaanse avond. Er was bovendien een delegatie van de Cubaanse ambassade aanwezig, en het evenement kreeg weerklank in de lokale pers. Erik De Bruyn overhandigde aan de Cubaanse delegatie een exemplaar van zijn boek ‘De terugkeer van de dwarsliggers’. In dit boek wordt de omschrijving van het Cubaanse systeem als een ‘dictatuur’ sterk genuanceerd en wordt er gewezen op de verschillende democratische verworvenheden op Cuba. In een toespraak verduidelijkte hij ook dat Cuba ondanks tekortkomingen in de praktijk vele malen democratischer is dan formele parlementaire democratieën zoals Pakistan bijvoorbeeld.

De ‘Cuban Five’ zijn vijf Cubanen die in de jaren negentig infiltreerden in de terroristische anti-Castro netwerken in Miami in de Verenigde Staten. Op basis van de bekomen informatie werd het duidelijk dat er vanuit dat milieu diverse aanslagen gepleegd zouden worden tegen Cuba. De Cubaanse overheid overhandigde daarop een dossier aan de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI met de vraag om op te treden. In plaats van dat te doen werden echter de vijf informanten opgepakt, en na een sterk gepolitiseerd proces in 2001 veroordeeld tot vier maal levenslang en 75 jaar gevangenis op beschuldiging van spionage en poging tot moord.

Sindsdien worden de vijf in mensonwaardige omstandigheden vastgehouden. Hun familie wordt elk bezoekrecht ontzegd. Amnesty International noemde deze veroordeling en straf buitensporig en in strijd met het internationaal recht. Op 5 juli 2011 keurde onze Belgische Senaat bovendien een resolutie goed waarin verzocht wordt om het onrecht tegen de Cubaanse Vijf te herstellen en deze mensen vrij te laten.

Nadat alle rechtsmiddelen werden uitgeput kan dit laatste enkel nog worden gerealiseerd doordat de Amerikaanse president Barack Obama hen gratie verleent. We vragen daarom iedereen om de druk op de president te verhogen door hem persoonlijk te contacteren met dit verzoek. Dit kan met de volgende boodschap:

We ask President Obama as a lawyer, as a father, as a son, as a husband, as a decent justice loving person, and as a winner of the Nobel Peace Prize, to end this colossal injustice, to free the Cuban Five, imprisoned in the United States for defending their homeland and to let them return to their families in Cuba.
(uw naam en land)

Dit zijn de verschillende mogelijkheden om contact op te nemen met het Witte Huis:

Telefonisch: 001 202-456-1111
Per fax: 001 202 456-2461
Via email: klik hier (kies voor ‘international’ en bij de opties voor ‘foreign policy)
Om een telegram te verzenden
President Barack Obama
The White House
600 Pennsylvania Ave, NW
Washington, DC 20500
USA

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: