Skip to content

Sluiting Crown Deurne voorbode van sluiting Hoboken?

maandag 2 april 2012

PERSMEDEDELING GEMEENSCHAPPELIJK VAKBONDSFRONT
CROWN DEURNE

Wij, werknemers van Crown Deurne, zijn sinds 1 februari 2012 nog steeds verontwaardigd. Verontwaardigd over de intentie tot sluiting die werd aangekondigd voor de Crown Deurne plant. Een doorgedreven intentie zou effect hebben op 305 werknemers, de toeleveranciers en contractors nog niet meegerekend. Een plant willen sluiten die winstgevend is gebleken de laatste jaren, met nog betere financiële vooruitzichten en bijkomende volumes voor de komende jaren. We zien dit eerder als een politieke beslissing binnen de Crown groep, enkel en alleen nog maar de strategische ligging van Deurne ten aanzien van de Europese Crown klanten in acht genomen, om Deurne te willen sluiten.

Momenteel zien we nog niet veel politieke steun vanuit de Vlaamse of Federale overheid. Dit verbaast ons als we zien dat Crown steeds gretig gebruik heeft gemaakt van de notionele intrestaftrek, zonder te investeren en tewerkstelling te garanderen. Weer 305 mensen die werk moeten zoeken, dit met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar en anciënniteit van 20 jaar. Het verbaast ons dan ook dat hier weinig ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Gaat de overheid deze inkomsten terugvorderen om aan te wenden voor investeringen en tewerkstelling?

Vandaag worden de Europese klanten onrustig, ze vrezen voor nog meer klachten, die recent de kop op staken door een zeer zwak back-up plan van de directie. Vandaag komen we naar hier om onze bezorgdheid te uiten over de verdere toekomst van Crown Europe. Het einde van de Europese herstructureringsgolf is nog niet in zicht. Zie vandaag ook naar Crown Hoboken, waar drie productielijnen zullen verdwijnen naar Italië, Frankrijk en Spanje en waarvoor 10 tot 15 bruggepensioneerden niet zullen vervangen worden, alsook de structurele vermindering van interims. Zaken die we in Deurne ook hebben gezien als aanzet tot de huidige intentieverklaring. De citroen willen uitpersen tot enkel de schil overblijft en we weten allemaal wat er met die schil gebeurt.

Vandaag zit de directie hier samen om de productiespecificaties te verdelen onder de verschillende plants om nog meer klantenklachten te voorkomen waarbij klanten hun produktie al hebben moeten weggooien omdat de aangeleverde back-up cans uit andere vestigingen niet voldeden aan de kwaliteitseisen , kwaliteit die Deurne vandaag wel kan voorzien. We vrezen dan ook voor verdere klachten en problemen met klanten met een verdere daling van het Europese marktaandeel van Crown Europe in de sector van de metalen verpakkingen.

Ten gevolge van slechte strategische beslissingen van het management van Crown Europe in het recente verleden (sinds 2008) werd Deurne bewust en systematisch duurder gemaakt door produktie weg te trekken en op die manier de overheadkost en de loonkost te verhogen en men er op die manier dus stelselmatig voor gezorgd heeft, dat we de duurste van de klas zouden zijn geworden. Op die manier heeft men een rechtvaardiging proberen te zoeken voor de intentieverklaring van vandaag. Wij hebben als vakbonden steeds getracht dit aan te kaarten en hebben hierover steeds onze bezorgdheid geuit. Volgens het management was er nooit een vuiltje aan de lucht en moesten we ons geen zorgen maken over de Europese strategie. Vandaag zien we hiervan het resultaat.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: