Skip to content

Bart De Wever of Patrick Janssens? Een tweestrijd die de werkelijke keuze moet verbergen

dinsdag 24 april 2012

De kandidatuur van Bart De Wever als lijsttrekker voor N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen is geen verrassing.  Hij had dan ook geen keuze aangezien Patrick Janssens alles in het werk heeft gesteld om tot een ‘clash of titans’ te komen. Het is een flauwe herhaling van 2006 toen Dewinter en Janssens een strijd om de meeste voorkeurstemmen voerden.  Maar vandaag is er een belangrijk verschil: beide heerschappen maken deel uit van de bestuursmeerderheid. En de partijen van beide heerschappen zitten – samen met CD&V – in de Vlaamse Regering.


Dergelijk tweegevecht fnuikt het democratisch debat. Elke kandidaat pretendeert tot een overheersing binnen zijn kamp en schuift hierbij andere stemmen, andere lijsten en andere stadsprojecten opzij.

De tweestrijd tussen Bart De Wever en Patrick Janssens is zeer handig om de aandacht af te leiden van de echte kwesties die de toekomst van de stad bepalen. Rood! meent dat de echte inzet van de verkiezingen niet draait rond de figuren van Janssens en De Wever maar rond de verdere uitverkoop van de stad of de stopzetting ervan. Vandaag maken de vastgoedmakelaars, beleggingsfondsen en betonbarronen van de stad een wingewest voor hun ongebreidelde winsthonger. Het stadsbestuur doet aan citymarkerting terwijl onderwijs, huisvesting en jeugdbeleid verwaarloosd worden.

Er werd bovendien aangekondigd dat de – reeds ontoereikende – budgetten van de steden en gemeenten verder zullen krimpen a.g.v. de financiële en economische crisis die werd veroorzaakt door speculerende bankiers en bedrijven uit binnen- en buitenland die weigeren te investeren in de reële economie.  De partijen die het stadsbestuur uitmaken zijn allen vertegenwoordigd in de Vlaamse en/of federale regering.  Verschillende Antwerpse politici – waaronder Patrick Janssens en Bart De Wever – zetelen in de respectievelijke parlementen, maar deze politici en hun partijen teken(d)en geen protest aan tegen deze nieuwe fase in de besparingslawine op de kap van de werkenden, werklozen, armen en hun gezinnen – of zijn voorstander van nog grotere saneringen.  Rood! vindt niet dat de modale Antwerpenaar moet opdraaien voor een crisis die hij/zij niet veroorzaakt heeft en roept lokale politici op om front te vormen en meer middelen te eisen bij de hogere overheden voor de steden en gemeenten.  Deze middelen moeten ingezet worden om tegemoet te komen aan de sociale noden van de bevolking.

Antwerpenaren hebben recht op een degelijk mobiliteitsbeleid!

Ook wordt de uitslag van het volksreferendum rond de Oosterweelverbinding van 2009 door beide heerschappen straal genegeerd. Nochtans is mobiliteit en volksgezondheid een essentieel gegeven in de leefbaarheid van deze stad. De huidige bestuurscoalitie staat op éénzelfde lijn met de Vlaamse regering; beiden willen kost wat kost de afspraken met de betonbaronnen huldigen en het miljarden contract redden. Daarom behoudt de Oosterweelverbinding – nu via het Masterplan 2020 – hun voorkeur, zelfs indien het Meccanotracé én goedkoper is én het doorgaand verkeer op afstand houdt.

Daarnaast leiden de doorgevoerde besparingen bij De Lijn tot een verschraling van het aanbod aan busverbindingen in en rond  Antwerpen, wat niet of nauwelijks gecompenseerd wordt door een hervorming van het tramnetwerk.  Gebruikers van het bus- en tramnetwerk zullen ook nog eens meer mogen betalen voor tickets en abonnementen.  Er dreigen bovendien jobs bij De Lijn verloren te gaan.   Ook hier moeten we vaststellen dat het stadsbestuur de beslissing van de Vlaamse Regering om de sanering van het budget van De Lijn – net als de besparingsoperatie van de Federale Regering bij de NMBS – kritiekloos aanvaardt.  Zowel De Wever als Janssens zijn de dragers van een politieke logica die het algemeen belang en het gezond verstand de rug toekeert.

Rood! roept op om tenminste rond de kwestie van mobiliteit een progressief front te vormen. Daarom nodigen wij Meryem Almaci en Dirk Van Duppen uit het woord te nemen op onze meeting m.b.t. Mobiliteit van 15 mei.

Meeting over mobiliteit, dinsdag 15 mei om 19u30, buurthuis CATBA, Ten Eeckhovelei 131, Deurne-Noord.  Sprekers:
Wim Van Hees, Ademloos
Manu Claeys, stRaten-Generaal
Luc Wendelen, buschauffeur en militant ACOD-TBM
Erik De Bruyn, Rood!
– ….?

Op basis van dit artikel zal een persbericht verstuurd worden door Rood!-Antwerpen.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: