Skip to content

1 mei in Antwerpen: Rood! was erbij

donderdag 3 mei 2012

De leden van Rood! in Antwerpen hebben op de 1 mei optocht gezorgd voor een opgemerkte aanwezigheid van Rood!.  Een ruime delegatie van Rood! – vergezeld door een afvaardiging van Tamil mensen uit Antwerpen – stapte mee op de in de stoet.  Gedurende anderhalf uur trokken we de aandacht van de deelnemers aan de optocht en de omstaanders door de slogans die we scandeerden. “De sociale kloof is veel te diep, tijd voor Rood! op ’t Schoon Verdiep”, “Janssens, Dewever, 1 pot nat – tijd voor links verzet in ’t Stad”, waren 2 populaire en luidkeels meegezongen slogans.  We oogsten zelfs – raar maar waar – applaus vanop de eretribune op de Grote Markt!  Maar wat ons nog het meest plezierde waren de vele goedkeurende blikken van de mensen langs de kant, en de strijdbare syndicalisten die ons een hart onder de riem kwamen steken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Rood! verdeelde tevens meer dan 1.000 exemplaren van de Volksgazet.  Op basis van het warme onthaal dat we kregen met onze krant kunnen we gerust stellen dat deze “stunt” een schot in de roos is.  Bij de iets oudere mensen konden we een vlaag van nostalgie opmerken toen we hen de Volksgazet overhandigden.  We kregen dan ook vaak wat financiële steun opdat we snel een tweede editie zouden kunnen uitbrengen.  De komende weken zal de Volksgazet – die werd gedrukt op 20.000 exemplaren – verder verdeeld worden op talrijke plaatsen in Antwerpen.  Wil je ook een exemplaar?  Neem dan contact met ons op!

Na de optocht verzamelden een 50-tal leden en sympathisanten in café Casa Baila langs de Scheldekaaien om met een drankje in de hand te luisteren naar speeches van Lin Van Rompaey (vakbondsafgevaardigde voor ACOD-LRB bij de Stad Antwerpen), Ivo Janssens (vakbondsafgevaardigde voor het ABVV bij BASF), Frank Baeyens (districtsschepen in Merksem en recent overgestapt van sp.a naar Rood!) en Erik De Bruyn (woordvoerder van Rood!).  In de speeches van voornoemde syndicalisten werd een levendige illustratie gebracht van de gevolgen van het neoliberaal beleid voor de arbeidsomstandigheden bij zowel overheid als in privé-bedrijven.  Frank en Erik schetsten in hun speeches dan weer de krachtlijnen van de verkiezingsdeelname van Rood! voor de stad en de districten.

1 mei 2012: nood aan een politiek verlengstuk

De 1 mei optochten in ons land stonden in het teken van de discussie over een politiek verlengstuk van de syndicale strijd, en de rol van de sociaal-democratie daarin.  De speeches van de ABVV en SP.a kopstukken waren erg uiteenlopend: van wederzijdse felicitaties, tot openlijke kritieken van vakbondsleiders op de rol van sp.a en PS in de regeringen in België.  In Antwerpen deelden de vakbondsverantwoordelijken een pamflet uit waarin de nieuwe regels van de regering Di Rupo I voor de werkloosheidsreglementering  – die de reeds hoge armoede onder werklozen nog verder in de hand werken – werden bekritiseerd.  Aan de vooravond van 1 mei verklaarde ABVV-secretaris Daniel Piron uit Charleroi in diverse media dat de PS niet langer de belangen van de arbeiders verdedigt en dat er nood is aan een nieuwe linkse formatie.  Op de 1 mei optocht in Charleroi aarzelde hij niet om uit te halen naar de daar aanwezige toplui van de PS, waaronder minister Magnette en lokaal kopstuk Van Cau.

De ‘hoogwaardigheidsbekleders’ van vakbond en partij probeerden dan wel op de meeste plaatsen de schijn hoog te houden – zeker met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht -, maar dat kon niet beletten dat er onder de aanwezige vakbondsmilitanten en delegees veel discussie was over de noodzaak aan een politiek alternatief.  De sterke resultaten van het Front de Gauche in Frankrijk zinderen ook na in België, en stellen de vraag voor een front van linkse krachten uit zowel de syndicale als de politieke hoek.  Rood! is hier een uitgesproken voorstander van en zal er ook een thema van maken in de komende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: