Skip to content

Resultaten peiling HLN wijzen op belang linkse eenheid

maandag 7 mei 2012

Rood!-Antwerpen verstuurde vandaag een persbericht waarin opgeroepen wordt voor linkse eenheid in de vorm van een kartel PVDA-Rood!  De tekst van het persbericht kan nagelezen worden in dit artikel.  Later deze week zullen we nog een uitgebreider standpunt publiceren omtrent electorale frontvorming.

De peiling van TNS Media, die afgelopen weekend werd gepubliceerd in Het Laatste Nieuws en zo’n 5 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen werd uitgevoerd, voorspelt een ingrijpende wijziging in de krachtsverhouding tussen de 2 belangrijkste machtsblokken in Antwerpen: het kartel sp.a-CD&V dat slechts 25,4% haalde en de N-VA die zou groeien tot 42,9%.

Voor Bart De Wever en de N-VA leidt dit tot een ideale positie om de leiding te nemen aan de rechterzijde van het politieke landschap.  Patrick Janssens en zijn stadslijst zullen in de komende weken hun moment uitkiezen om het schrikbeeld van een rechtse Vlaams-nationalist als burgemeester van Antwerpen te gebruiken om naast de centrumkiezers ook de linkse kiezer te overhalen andermaal op de ‘lijst van het minste kwaad’ te stemmen.

Dit spelletje van electorale marktverkaveling moet verbergen dat beide machtsblokken vandaag reeds deel uitmaken van de meerderheid, en hoogstwaarschijnlijk ook na 14 oktober samen het bestuur zullen vormen.  Ze staan voor hetzelfde beleid dat citymarketing plaatst boven het tegemoet komen aan de sociale noden in de stad.  Met een verderzetting van dit bestuur zal de Antwerpse bevolking opdraaien voor een crisis die werd veroorzaakt door speculerende bankiers en op dubbele winstcijfers beluste grote bedrijven.

Rood! is van mening dat er nood is aan een sterke linkse positie tegenover de meerderheid op ‘t Schoon Verdiep.  Groen, dat op 10,3% gepeild werd, zal die rol niet opnemen aangezien ze de voorbije weken hebben duidelijk gemaakt dat ze willen deelnemen aan het beleid en bereid zijn tot samenwerking met de huidige coalitiepartners.  De PVDA strandt op 2,8% – op een zucht van een zetel -, maar onvoldoende om een verkozene te halen.  Dat is 0,3% meer dan de peiling van de Gazet van Antwerpen uitgevoerd in oktober 2011, 1 jaar vóór de verkiezingen.  Toen haalde Rood! nog 1,1%, deze keer werd geen rekening gehouden met een deelname van Rood!

Een kartel PVDA-Rood! kan leiden tot succesvolle linkse frontvorming

De resultaten van de peiling tonen in de visie van Rood! aan dat de 2 lijsten links van sp.a en Groen een moment van bezinning moet inlassen.  PVDA slaagt er niet in om in een peiling waarin Rood! niet werd opgenomen minstens de helft van de electorale achterban van Rood! naar zich toe te trekken, en is verre van zeker van een vertegenwoordiging in de gemeenteraad.  Voor Rood! wordt het een strijd om zich op de politieke kaart te plaatsen.

Een kartel PVDA-Rood!, waarbij beide partners op een geloofwaardige manier naar hun achterban kunnen trekken, zou alvast een reëel perspectief geven aan een succesvolle linkse frontvorming.  Rood! staat alvast open om opnieuw gesprekken aan te knopen die tot een kartel PVDA-Rood! zouden kunnen leiden.

Advertenties
2 reacties leave one →
  1. Marc Van Snick permalink
    maandag 7 mei 2012 18:03

    Rood is te tellen bij ” Andere”: 0,1 %. Bij “Andere” zitten ook Rossem en de piratenpartij. Als dat zou kloppen, dan komt er best geen kartel want totaal verwaarloosbaar. Daarenboven zit de voorgeschiedenis tegen. PVDA heeft zelf een kartel voorgesteld dat is afgewezen door Rood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: