Skip to content

Succesvolle meeting in Deurne over mobiliteit

donderdag 17 mei 2012

Zaal Catba in Deurne, vlakbij het Antwerpse sportpaleis, zat met een 90-tal aanwezigen bomvol, dinsdagavond 15 mei.
  Rood! organiseerde i.s.m. de Linkse Socialistische Partij een meeting met als thema “Investeren in mobiliteit in Antwerpen!”. 
Hun motto “links verenigen” indachtig, nodigden ze ook sprekers van PVDA en Groen uit, om te proberen een gemeenschappelijk standpunt over het heikele thema “mobiliteit” te ontwikkelen.  Freya Piryns van Groen liet zich jammer genoeg verontschuldigen. Hierbij volgt een verslag van de avond door Lin Van Rompaey, samen met enkele foto’s.  Wie over meer foto’s beschikt mag ze altijd inzenden, dan kunnen we ze toevoegen aan de reeks!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


De eerste bedoeling van deze vergadering was om de aanwezigen te informeren over de negatieve impact die de – door de Vlaamse Regering en het Antwerps stadsbestuur verdedigde -Oosterweelverbinding met zich meebrengt, en de voordelen van het alternatief toe te lichten.
  Dr. Dirk Van Duppen van PVDA sprak allereerst over de kwalijke gevolgen van fijn stof op de gezondheid.  Daarna legde Manu Claeys van StRaten-Generaal uit welke de mogelijkheden en voordelen van het alternatieve Meccano-tracé zijn.
De zaal met buurtbewoners en ook mensen van De Lijn, de NMBS, enz. luisterde enthousiast en aandachtig.

Ook Luc Wendelen, buschauffeur bij De Lijn en vakbondsmilitant van ACOD-TBM, sprak over de besparingen bij De Lijn en de mogelijkheden die hierdoor gemist worden.  Hoe veel beter zouden we er aan toe zijn als er een intensief bus-en tramnet kwam in de stad.  De positieve gevolgen voor de gezondheid van de Antwerpenaar en vermindering van stress, zijn dit kostenplaatje zeker waard, betoogde hij.

Wim Van Hees sprak over de hoogdringendheid om in actie te gaan rond het meccano-tracé en Ademloos is van plan de moed niet op te geven en er weer volop voor te gaan.

In een tweede luik van de avond spraken Erik De Bruyn van Rood! en Dirk Van Duppen van PVDA over hun programma rond mobiliteit. Beiden spreken zich onvoorwaardelijk  uit voor het Meccano-tracé en voor de overkapping van de Antwerpse Ring.  Om de verkeersellende op korte termijn te verlichten moet de Liefkenshoektunnel tolvrij worden gemaakt en moet er een snelheidsbeperking komen tot 70 km/u op de Ring om het geluidsniveau met 3 decibel te doen dalen.  Rood! voegt daar aan toe: er moet een sociaal parkeerbeleid komen dat de noden van de buurtbewoners voorrang geeft op rijke bezoekers van de stad die zich dure ondergrondse parkings kunnen veroorloven.  Bovendien vindt Rood! dat de discussie Oosterweelverbinding versus Meccano geen alibi mag zijn om de Tuinwijk in Borgerhout, de wijk Schoonbroek-Rozemaai aan de A12, de buurt Ten Eekhove in Deurne en andere wijken de directe plaatsing van geluidswerende schermen te onthouden.
Dat programma toont flink wat overeenkomsten, dus rond dit thema kan gezamenlijk actie gevoerd worden.

 • Allereerst zal Dirk Van Duppen op de districtsraad van Deurne volgende week donderdag 24 mei, een motie indienen en hoopt op steun van de hele districtsraad. Hij zal daarin vragen het plan, dat 19 rijvakken voorziet ter hoogte van het sportpaleis en een zogenaamde “paperclip”,  te verwerpen en zal aan de districtsraad vragen ook de protestbetoging van juni te ondersteunen.
  Rood! roept op om deze districtsraad vanuit de tribunes bij te wonen vanaf 20 u.
 • Op zondag 17 juni om 15 u organiseert Ademloos een betoging die start op de parking van de Carrefour aan de Ten Eekhovelei/Lakborslei in Deurne. Rood! en PVDA ondersteunen deze betoging.

Tot slot werd er ruim tijd gemaakt voor vragen en tussenkomsten vanuit de zaal.  Hier hoorden we veel bijval, maar ook vragen naar inhoudelijke ondersteuning bij het verspreiden van de standpunten.

Advertenties
2 reacties leave one →
 1. donderdag 17 mei 2012 14:59

  Idd een fantastisch interessante avond, met veel sprekers, maar allemaal heel kort en to the point. Zo zouden meetings altijd moeten zijn.
  Nog even opmerken dat je voor de optocht op 17 juni ook vanuit Merksem kan vertrekken. We komen hier samen om 15u aan het districtshuis en vervoegen dan aan het sportpaleis de mensen die vanuit Deurne vertrokken zijn. Zo trekken we van twee van de districten die het hardst getroffen worden door de Oosterweelplannen samen naar de stad.

 2. jonascrauwels permalink
  vrijdag 18 mei 2012 10:56

  Ademloos en stRaten-generaal hadden een verslag/boekje met de analyse van het MECANO-tracé. Tijdens de meeting werd gezegd dat deze online te vinden was in de vorm van een pdf-bestand. Heeft iemand dit bestand al gevonden, en zo ja, zou het mogelijk zijn een link hiervan op te te sturen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: