Skip to content

Antwerpenaren tegen besparingen wachten gezellig op de bus

donderdag 24 mei 2012

Bij de besparingsoperatie van De Lijn sneuvelen een hele reeks bussen in Antwerpen. Zo verdwijnen de buslijnen 9, 14, 28 en 123. De afbouw van de dienstverlening zal betekenen dat reizigers moeten overstappen en langer wachten. Als we dan toch langer moeten wachten, kunnen we dit beter gezellig maken. Dat was het uitgangspunt van de actie van ‘Antwerpenaren tegen besparingen’ aan de bushalte voor Berchem-station.

Een 25-tal mensen gaf gehoor aan de oproep van ‘Antwerpenaren tegen besparingen’ om op 23 mei een bushokje voor het station van Berchem om te bouwen tot een gezellige woonkamer. Onder hen activisten van Occupy, rode en groene vakbondsmilitanten van De Lijn, bezorgde reizigers en ook een aantal leden van Rood!  De actie kon op heel wat steun van omstaanders genieten, er is een breed gedragen ongenoegen over de besparingen.

Het besparen op openbaar vervoer leidt tot een neerwaartse spiraal: minder aanbod leidt tot minder reizigers waarop het aanbod verder wordt afgebouwd. Het nachtverkeer wordt afhankelijk gemaakt van de commerciële belangen van een brouwerij wat de deur open zet voor een doorgedreven privatisering. Daartegenover stelt Rood! de noodzaak van degelijk openbaar busvervoer dat bovendien gratis moet zijn zodat het voor iedereen toegankelijk is.

In navolging van de geslaagde betoging van ‘Gentenaars tegen besparingen’ op 10 mei werd het initiatief ‘Antwerpenaren tegen besparingen’ met deze actie gelanceerd. Er werd meteen aangekondigd dat het niet bij een eenmalige actie zal blijven. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De regionale zender ATV maakte een verslag. Dat kan je hier bekijken: verslag op ATV

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: