Skip to content

Donderdag 21 juni: verkiezingsmeeting Rood!-Antwerpen – Onze stad is niet te koop!

donderdag 31 mei 2012

Sprekers:

 • Nikos Chountis, Europees Volksvertegenwoordiger voor Syriza (Griekenland)
 • Tony Mulhearn, Trade Union And Socialist Coalition (TUSC), Liverpool, Groot-Brittannië
 • Ivo Janssen, lijsttrekker Rood!
 • Elke Heirman, 2-de plaats
 • Erik De Bruyn, lijstduwer
 • Frank Baeyens, 3-de plaats
 • Jarmo Van Regemorter
 • Tine Pauwels
 • Peter Veltmans

Praktisch: do 21/6, 20u, Elcker-Ik Centrum, Breughelstraat 31-33, Antwerpen

De flyer voor de meeting kan je hier downloaden.

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 dreigen herleid te worden tot een tweegevecht tussen de stadslijst van Patrick Janssens en de N-VA met kandidaat-burgemeester Bart De Wever. Een valse keuze, aangezien beiden zich voorbereiden op een verdere uitverkoop van de stad en een afbouw van de sociale voorzieningen.

Antwerpen verdient beter: een stad die écht voor iedereen is en kiest voor sociale prioriteiten in plaats van glitter en glans.  Daarom pleit Rood! voor een stadsbeleid dat investeert in degelijk onderwijs, een gezonde leefruimte, huisvesting, werkgelegenheid en mobiliteit in plaats van dienstbetoon aan projectmakelaars en de aandeelhouders van banken en grote bedrijven.

De overheid blijft vandaag achter met de gokschulden van inhalige bankiers en weigert te raken aan de torenhoge winsten van banken en grote bedrijven.  Ondertussen wordt de economische en financiële crisis verhaald op de werkenden en de meest kwetsbare lagen in de samenleving.  Ook de steden en gemeenten worden gedwongen om te besparen, al beschikt het stadsbestuur wel degelijk over hefbomen waarmee een ommekeer mogelijk is.  De huidige coalitie (sp.a, N-VA, OpenVLD en CD&V) geeft echter liever voorrang aan prestigeprojecten en het aantrekken van investeringen die enkel de allerrijksten, de vastgoedspeculanten en gefortuneerde toeristen plezieren.  Ondertussen wordt inspraak van de inwoners en elk protest van vakbonden, wijkcomités en actiegroepen genegeerd en/of onderdrukt. Democratie is in Antwerpen voor onbepaalde duur op verlof!

De beweging Rood! legt zich niet neer bij de huidige gang van zaken en wil een gezicht geven aan het protest tegen de neoliberale afbraakpolitiek.  Daarom dient Rood! een lijst in voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen.  De kandidaten van Rood! zijn stuk voor stuk geëngageerde en – vooral – gewóne vrouwen en mannen.  Zij zien socialisme als een politiek ten dienste van ‘het gewoon volk’.  Rood! verenigt mensen die voor het eerst deelnemen als kandidaat op een kieslijst, mensen die de sp.a verlaten hebben uit onvrede met de asociale koers van Patrick Janssens, leden van linkse partijen als LSP en SAP, vakbondsmensen en activisten uit de sociale bewegingen… Kortom: eenheid in verscheidenheid!

Op donderdag 21 juni organiseert Rood! een eerste verkiezingsmeeting.  Een aantal kandidaten van Rood! zullen in korte speeches en video-interviews zichzelf voorstellen en een blik werpen op het verkiezingsprogramma van Rood! 

Deze meeting zal tevens een internationaal karakter hebben dankzij de aanwezigheid van 2 buitenlandse sprekers.  Nikos Chountis – Europees Parlementslid van Syriza – zal vertellen over het succes van Syriza in haar verzet tegen het besparingsbeleid van de Europese Unie.  Syriza werd op 6 mei de 2-de partij van Griekenland en werd ei zo na de grootste partij bij de nieuwe verkiezingen van zondag 17 juni.  Rood!-Antwerpen verstuurde een persbericht over de verkiezingen van 17 juni in Griekenland gecombineerd met de aankondiging van Nikos als spreker op de meeting.

Tony Mulhearn van de “Trade Union And Socialist Coalition” (TUSC) zal in een speech vertellen hoe hij bij de burgemeesterverkiezingen in Liverpool van 3 mei 2012 5% van de stemmen verzamelde, en zo een gezicht gaf aan de strijd tegen het asociale stadsbestuur van Liverpool.  Lees hier meer over de campagne van de TUSC.
Tony was ook één van de 47 gemeenteraadsleden in Liverpool – en tevens toenmalig voorzitter van de Labour Party Liverpool – die in het verweer gingen tegen de conservatieve (Tory) regering in de jaren ’80.  Lees hier meer over hoe Liverpool Thatcher versloeg!

Zowel de TUSC als Syriza zijn coalities van linkse krachten en nieuwe mensen; net als Rood! in België.

Kandidaten van Rood! die het woord zullen nemen:

 • Ivo Janssen, 51 jaar, Berendrecht, lijsttrekker
  Arbeider en hoofdafgevaardigde ABVV BASF Antwerpen
 • Elke Heirman, 32 jaar, Antwerpen, 2-de plaats
  Onderwijzeres in het gemeenschapsonderwijs
 • Erik De Bruyn, 52 jaar, Deurne, lijstduwer
  Milieuambtenaar bij Stad Antwerpen en woordvoerder Rood!
 • Frank Baeyens, 53 jaar, Merksem, 3-de plaats
  Districtsschepen in Merksem
 • Jarmo Van Regemorter, 25 jaar, Deurne
  Leraar in het gemeenschapsonderwijs, lid Linkse Socialistische Partij (LSP)
 • Tine Pauwels, 19 jaar, Deurne
  Studente, lid Linkse Socialistische Partij (LSP)
 • Peter Veltmans, 52 jaar, Antwerpen
  Federaal ambtenaar, afgevaardigde ACOD, lid Socialistische Arbeiders Partij (SAP)

Ook op de lijst: Ludo Abicht, Walter Lotens en vele andere enthousiaste kandidaten!

Help ons met de verspreiding van de aankondiging van deze meeting!  Dat kan op verschillende manieren:

In Brussel en Gent zullen gelijkaardige meetings doorgaan:

 • Woensdag 20 juni – Brussel, meeting georganiseerd door Alternatives à Bruxelles & Reprenons nos Communes met Paul Murphy (Europees parlementslid Socialist Party Ierland), Tony Mulhearn (TUSC Engeland), Charlotte Balavoine (Front de Gauche Frankrijk), Marisa Matias (Europees parlementslid Links Blok Portugal), Anja Deschoemacker (Reprenon nos communes), Stephen Bouquin (ROOD!) en iemand van Syriza. Om 19u30 in Garcia Lorca, Volderstraat 47/49, 1000 Brussel. (métro Anneessens)
 • Zaterdag 23 juni – ROOD! feest in Gent, met Tony Mulhearn, een spreker van Syriza, Erik De Bruyn (ROOD!) en Bart Vandersteene (ROOD! lijsttrekker in Gent) vanaf 18u in het ABVV gebouw Ons Huis op de Vrijdagmarkt (ingang Meersenierstraat)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: