Skip to content

Persbericht + aankondiging actie: Afschaffen aanplakborden is een kaakslag voor de democratie

woensdag 13 juni 2012

Rood!-Antwerpen kondigt een ludieke actie en een persmededeling aan tegen de nakende beslissing van de gemeenteraad in Antwerpen om de aanplakborden tijdens de verkiezingsperiode niet te zullen plaatsen.

Afspraak: donderdag 14 juni, om 18u aan de hoek Schoenmarkt/Beddenstraat (ingang shopping GB).

Iedereen die zich nog snel kan vrijmaken is van harte welkom!

Rood is voorstander van een systeem waar alle spelers gelijkwaardig behandeld worden;

  • gelijke toegang tot openbare en private audiovisuele media
  • gelijke financiering en plafonnering van uitgaven
  • verzegelde plakborden met gelijke aanwezigheid van alle partijen en lijsten
  • geen verhulde commerciële reclame tijdens de sperperiode

Afschaffen aanplakborden is een kaakslag voor de democratie.

Omwille van het leefmilieu of omwille van de marketing?

De beslissing van de meerderheid van de partijen in de Antwerpse gemeenteraad om verkiezingsborden te weren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober is een miskleun van formaat. Is deze beslissing ingegeven omwille van ecologische redenen? Om papier, en zodoende, bomen te sparen? De zorg voor het milieu blijkt alleszins niet uit het beleid van de voorbije jaren. Of is men bevreesd dat affiches met kritieken op het beleid een smet zouden zijn op de marketing campagne van <A>? Ivo Janssen, lijsttrekker voor Rood!, zegt hierover: “De gemeenteraadsverkiezingen worden zowel door de ‘stadspartij’ als door N-VA als ‘overbodig, maar verplicht’ beschouwd. Men wil dan liefst niet teveel stoorzenders in een campagne. Wil men daarom een campagne die enkel en alleen via de ‘mainstreammedia’ – die niet voor iedereen toegankelijk zijn – verloopt?”

Geen geld voor de verkiezingen, wel voor toeristen.

Natuurlijk kan het storend zijn dat er wildplakkers bezig zijn maar dat hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn. Erik De Bruyn, die de lijst van Rood! zal duwen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, denkt niet dat dit de inzet is van de op til zijnde maatregel: “Gemeentediensten kunnen netjes de borden beplakken en allerlei plakoorlogen vermijden. Deze regeling bestaat reeds in veel gemeenten. De argumentatie dat de gemeentediensten hiervoor onderbemand zijn en tijdelijke aanwervingen niet overwogen worden zegt veel over het personeelsbeleid van de stad. Voor de organisatie van evenementen, in de eerste plaats bedoeld voor toeristen,  wordt op geen euro gekeken, voor de organisatie van een verkiezing kan geen euro meer besteed worden…”

De kansen in de kiesstrijd zijn niet gelijk wanneer de budgetten ongelijk zijn.

Bij verkiezingen worden de kaarten herschud en krijgt de kiezer het laatste woord: degelijke informatie over alle lijsten en kandidaten is dus een “must”, zoniet functioneren verkiezingen machtsbevestigend. Diegenen die al hun plaatsje hebben, zorgen ervoor dat het verzekerd wordt. In dergelijke situatie zijn verkiezingen enkel een moment waarbij verkozenen ervoor zorgen dat ze hun maagdelijkheid kunnen herwinnen. Ivo Janssen pleit voor een verkiezingsstrijd die gestreden wordt met gelijke wapens:  “Nieuwe partijen moeten de kans krijgen om zich voor te stellen aan de kiezer. Dit moet mogelijk zijn met zo weinig mogelijk financiële middelen. Wij wensen geen Amerikaanse toestanden waar de grootte van het budget bepalend is voor het resultaat en waar het beleid beïnvloed wordt door de grootste sponsor van de verkiezingscampagne.” Bovendien bevat de kieswetgeving duidelijke bepalingen inzake gelijke toegang tot de openbare ruimte en tot de openbare media.

Rood! is een nieuwe partij en heeft uiteraard weinig financiële middelen en bovendien moet er ook niet gerekend worden op steun van de overheid zoals partijen met verkozenen. Op zich is dat al discriminerend. Wij moeten beroep doen op giften van leden en sympathisanten. Als Rood! verdedigen we de belangen van ‘de gewone Antwerpenaar’, die hoe langer hoe meer moet besparen. De financiële steun die we krijgen is dan ook beperkt. Zeker in vergelijking met de steun of sponsoring die andere partijen krijgen.

 

Contactgegevens:
Ivo Janssen, ivo.janssen2@telenet.be
gsm: 0486 93 15 98

Erik De Bruyn, erik@roodlinks.be
gsm:  0475 65 40 73

www.roodlinks.be / antwerpen.roodlinks.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: