Skip to content

Crown Cork Deurne: geen tweede Opel!

vrijdag 15 juni 2012

Erik De Bruyn bracht op woensdag 13 juni, de eerste dag van de bedrijfsbezetting,  direct een solidariteitsbezoek aan Crown Cork in Deurne. Hij geeft een actuele stand van zaken en doet enkele concrete voorstellen om de werknemers van Crown concreet te steunen in hun strijd.

Sinds 13 juni houden de werknemers van Crown Cork Deurne hun fabriek bezet. De werkgever trachtte dit nog te verijdelen met een lockout maar deze werd door de arbeiders doorbroken. In ons artikel van eergisteren schreven we dat een bezetting inderdaad het enige overblijvende actiemiddel is, en dat we de werknemers 200 procent zouden steunen indien ze tot een bezetting van hun bedrijf zouden overgaan.

Nu het zover is, zal Rood! dan ook de daad bij het woord voegen. Maar eerst nog even enkele cruciale feiten op een rijtje: een onafhankelijke audit van het bedrijf in mei bevestigde nogmaals wat we al lang wisten: Crown Cork Deurne is een bijzonder performant bedrijf en staat in zijn sector aan de top wat betreft kwaliteit en productiviteit. De kostprijs per eenheid product is uitermate competitief en er is dus geen sprake van een te hoge loonkost. De fabriek maakte in 2010 een winst van 2.6 miljoen euro.

Bovendien zal een sluiting van het bedrijf tussen de 20 en 40 miljoen euro kosten. Indien men deze geldsom zou herinvesteren in de nichemarkt van de aluminiumverpakkingen (spuitbussen) dan zou het grootste deel van de tewerkstelling gered kunnen worden.

De logica van de sluiting is er dus enkel een van het maximaliseren van de winst binnen de eigen groep. Natuurlijk zijn er landen waar de uitbuitingsgraad van de arbeid veel hoger ligt dan bij ons, waardoor er nog méér winst gemaakt kan worden door de productie te delokaliseren. Onze samenleving en onze stad betaalt de prijs. Door het verlies aan jobs die een broodwinning betekent voor meer dan 300 Antwerpse gezinnen. Eén werknemer van Crown, tevens inwoner van Deurne, pleegde zelfmoord door de uitzichtloze situatie waarin hij verzeild was.

Maar ook door nog méér files op onze autowegen en nog méér fijn stof in onze longen: de lege conservenblikken zullen nu immers per vrachtwagen vanuit Oost-Europa aangevoerd worden.

Letterlijk stank voor dank dus, want de overheid en dus de gemeenschap heeft het bedrijf in de afgelopen jaren rijkelijk gesteund. Zo bracht de notionele intrestaftrek alléén al 8 miljoen euro aan belastingvoordelen op. Als we willen vermijden dat Crown Cork een tweede Opel wordt dan zullen het de publieke opinie, de overheid en de politiek moeten zijn die de perverse winstlogica van de Crown groep doorbreken. De overheden zouden de verleende steun moeten terugvorderen en een bewarend  beslag moeten leggen op het bedrijf om jobs te beschermen en een overname mogelijk te maken. Er zijn immers potentiële overnemers, maar Crown wil natuurlijk niet dat een rendabele fabriek in handen valt van de concurrentie en past de strategie van de ‘verbrande aarde’ toe: alles vernietigen wat ze achterlaat, zoals ook Opel dat destijds deed met haar fabriek in Antwerpen.

De bezetting van het bedrijf zou daarom met alle mogelijke middelen gesteund moeten worden. Ook de stedelijke overheid kan hierin een rol spelen door een eigen vastgoed- en industriële regie. Dit geeft de mogelijkheid voor continuïteit te zorgen, waarbij een nieuwe structuur zowel een andere firma kan worden als een productie-coöperatieve. Er is nood aan linkse Antwerpse gemeenteraadsleden die de bezetting van Crown steunen, die opkomen voor de lokale tewerkstelling, en die  zich verzetten tegen het leegplunderen van onze stad en ons land door winsthongerige multinationals.  Wij durven hopen dat er nu reeds enkelen zijn die, in afwachting van de verkiezingen van 14 oktober, hun stem zullen vereffenen. We denken daarbij spontaan aan Fatma Akbas (sp.a), die nog als arbeidster bij Opel heeft gewerkt. Of aan Frank Hosteaux (pvda), die o.m. verkozen werd met een campagne van de toenmalige sp-a linkervleugel sp.a-rood. En waar blijven de gemeenteraadsleden van Groen? Investeren in Crown Deurne is immers investeren in ‘groene’ industrie, om de redenen die we al aanhaalden.

Rood! stelt daarom voor om een pluralistisch steuncomité voor de ‘crownies’ op te richten bestaande uit gewone burgers en als het kan ook politici en andere publieke figuren. Rood! zal in de komende dagen en weken ook enkele gerichte acties voeren op markten en aan grootwarenhuizen om de publieke opinie te mobiliseren in het voordeel van de bezetters van Crown. We roepen iedereen op om de bezetters aan de poorten van het bedrijf een hart onder de riem te steken. In dit verkiezingsjaar moeten we de politici maximaal onder druk zetten om niet de banken te redden maar wel de tewerkstelling!

Erik De Bruyn

Deurne, 14 juni 2012

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: