Skip to content

Groot-Brittannië. Alliantie van syndicalisten en socialisten

vrijdag 15 juni 2012

Op de verkiezingsmeeting van Rood!-Antwerpen op 21 juni is Tony Mulhearn een van de sprekers. Tony was in de jaren 1980 voorzitter van de Labour Party in Liverpool die vanuit de meerderheid een socialistisch gemeentebeleid voerde. Onder aanvoeren van ‘Iron Lady’ Thatcher, bijgestaan door de leiding van Labour, werd komaf gemaakt met dat stadsbestuur. Vandaag is Tony nog altijd politiek actief, hij was op 3 mei kandidaat bij de burgemeestersverkiezingen in Liverpool en haalde daarbij 5%.

Artikel door Geert Cool


De regerende partijen (Tories en Liberaal-Democraten) verloren de gemeenteraadsverkiezingen, Labour won maar zonder veel enthousiasme. Dat het beleid onder de vorige Labour-regeringen niet fundamenteel anders was, beperkt het vertrouwen in die partij. Een aantal delegees, vakbondsleiders en socialisten voerden een opmerkelijke gemeenschappelijke campagne onder de naam Trade Unionist and Socialist Coalition (TUSC), de alliantie van syndicalisten en socialisten.

Het was ook onder die noemer dat Tony Mulhearn kandidaat was bij de verkiezingen in Liverpool, waar enkel de burgemeester werd verkozen. De kandidaat van Labour werd daarbij met 59,3% verkozen. Alle andere kandidaten haalden minder dan 10%. Tony Mulhearn behaalde het vijfde beste resultaat met 4.792 stemmen (4,86%) waarmee hij de kandidaat van de Tories achter zich liet alsook de verschillende extreemrechtse kandidaten. Met dit resultaat legt TUSC de basis om een electorale kracht op te bouwen die voor een socialistische oppositie kan zorgen.

De alliantie van syndicalisten en socialisten is een opmerkelijk initiatief. In welke andere landen durven vakbondsleiders het aan om zelf mee aan het stuur van een nieuw uit te bouwen politiek project te gaan staan? In TUSC spelen syndicalisten en vakbondsleiders van onder meer de transportbond RMT een belangrijke rol, de nationale voorzitter van de RMT trok zelf de lijst voor de Londense verkiezingen. Het resultaat was niet spectaculair, maar als politiek statement kon het wel tellen. Bovendien is het een goede voorbereiding om de strijd tegen de besparingen, die veelal nog geconcretiseerd moeten worden, ook op het electorale vlak te voeren. En door zich niet te verbinden met besparingspartijen wordt de geloofwaardigheid van het syndicale protest tegen besparingen niet ondermijnd.

De campagne van Tony Mulhearn in Liverpool heeft het verzet tegen het besparingsbeleid versterkt. De nadruk lag op betrokkenheid en deelname van onderuit. Met 300 aanwezigen was de verkiezingsmeeting van deze campagne de grootste. Het beleid van het militante stadsbestuur in de jaren 1980 werd als voorbeeld gebruikt om aan te geven dat een alternatief op het besparingsbeleid mogelijk is.

De sterke positie die Labour vandaag in Liverpool heeft, is vooral het resultaat van een afkeer tegenover het beleid van de Liberaal-Democraten die voorheen een overwicht hadden maar sinds enkele jaren forse electorale nederlagen opliepen. De Tories halen geen enkele zetel meer in de gemeenteraad. Als Labour haar politiek van citymarketing en projecten voor de toeristen voortzet en niet bereid is om te investeren in de gewone werkende bevolking, dan wordt het politieke vacuüm erg groot. De verkiezingscampagne van Tony Mulhearn en de TUSC is een voorbereiding om dat vacuüm niet over te laten aan allerhande rechtse populisten of andere partijen die hetzelfde beleid voeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: