Skip to content

Wim Van Hees: ‘De politieke logica staat haaks op het algemeen belang’

vrijdag 15 juni 2012

Interview met Wim Van Hees, voorzitter en woordvoerder van Ademloos

Waarom krijgt het meccanotracé zo moeilijk steun in beleidsmiddens?

Eenvoudigweg omdat de politieke logica in de weg staat. Kris Peeters maar ook de gehele Vlaamse regering blijven achter het Bam-tracé staan, met hier en daar aanpassingen die het fundamentele probleem niet oplossen: de open riool moet dicht! De politieke logica steunt op evenwichten tussen partijen, machtsspelletjes en volgzaamheid ten opzichte van Noriant, de groepering van 8 aannemers (zie voetnoot) die de voorziene werken zouden uitvoeren.  Het ergste van al is dat hun politieke logica zich van de volksgezondheid niets aantrekt en dus het algemeen belang in de kou laat staan.

Kan de bevolking nog volgen?

Jazeker. Volgens een opinieonderzoek van eind vorig jaar gepubliceerd in de GVA zijn werkgelegenheid, veiligheid en gezondheid zeer belangrijk voor circa 7 op 10 van de respondenten. Ongeveer de helft vindt mobiliteit zeer belangrijk. Als je beide samenvoegt – er is natuurlijk een gedeeltelijke overlapping –  dan kan je gerust zeggen dat voor een grote meerderheid van de Antwerpse bevolking de kwestie van mobiliteit én volksgezondheid van groot belang is. In de hoofden van de mensen hangen beide issues nauw samen. En terecht. We hebben vandaag honderden studies die aantonen dat lawaai en fijn stof ten gevolge van het drukke baanverkeer een nefaste impact hebben op de volksgezondheid. Het Meccanotracé is beter voor de stad en haar bevolking.

 

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen in dit verband?

We hebben in 2009 een belangrijke overwinning behaald. 36% van de bevolking is gaan stemmen, 60% heeft neen gezegd tegen het BAM tracé terwijl het ja-kamp 5 keer zoveel heeft uitgegeven in de campagne. Een échte overwinning dus. De Vlaamse regering, heeft met de volle medewerking van het Antwerpse college, alles gedaan deze overwinning te laten wegdeemsteren. Allerlei werkgroepvergaderingen hebben in 2009/2010 tijd ‘gewonnen’. Patrick Janssens is er zelfs niet in geslaagd alternatieve tracés op de agenda van die vergaderingen te krijgen…Hoewel hij weet dat het Meccanotracé beter is voor de stad. Onbespreekbaar voor de CD&V… Ondertussen werkt ook Janssens mee met het Masterplan 2020, een nieuwe naam waarbij het Bam-tracé wordt behouden. Maar ging de volksraadpleging over de Lange Wapper? Neen, enkel over  het tracé. Gezien de halsstarrigheid van ‘de politieke logica’ blijft Antwerpen geconfronteerd met een ‘oplossing’ waarbij het open riool van de ring behouden blijft, waarbij er midden in het stedelijk weefsel dubbele Boomse sleuven en kolossale rotondes met 19 rijvakken gebouwd zullen worden. Men had nochtans respect beloofd voor de uitslag van de volksraadpleging. Nee dus!

Wat gaan jullie doen als sociale beweging?

Wij doen niet rechtsreeks mee met de verkiezingen maar zullen wel een stemadvies geven. Voor ons is het belangrijk dat de democratische overwinning van oktober 2009 ook een vertaling en vertolking krijgt in de gemeenteraad. het is even belangrijk dat de krachtsverhoudingen verschuiven naar het kamp dat volksgezondheid voorrang verleent, en mobiliteit bekijkt vanuit het perspectief van de gebruikers, de stadsbewoners en dat het doorgaand verkeer omleidt via een alternatief tracé. Laten we niet vergeten dat het Masterplan 2020 met het Bam tracé – met de A102 en R 11 bis) ca. 6 miljard dreigt te kosten terwijl het Meccanotracé in stukken gebouwd kan worden en ca. 1,2 miljard goedkoper is. Ook bevrijdt het de stad eindelijk en vooral van het doorgaand verkeer en de stad kan daardoor haar rol vervullen van aantrekkelijke woon, leef en werkpleister. Het is goedkoper, er is pakken minder fijn stof voor de bevolking en het werk zal sneller af zijn. Gezond verstand en algemeen belang maken soms keuzes eenvoudig. Je moet ze enkel durven maken.Image

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: