Skip to content

Persbericht: Europees Parlementslid van Syriza spreekt op meeting Rood!-Antwerpen

maandag 18 juni 2012

De verkiezingen in Griekenland van zondag 17 juni zijn uitgedraaid op een nek-aan-nek race tussen het radicaal-linkse Syriza van Alexis Tsipras en de conservatieve partij Nea Dimokratia van Antonis Samaras.  ND behaalde 29,7% van de stemmen en Syriza strandde op 26,9%.  Bijna was de bonus van 50 zetels voor de grootste partij – een ondemocratische maatregel die het Grieks establishment en de Trojka moet beschermen tegen al te sterke oppositiepartijen – in het nadeel van de besparingspartijen uitgedraaid.  Nu haalt ND 129 van de 300 zetels binnen en moet Syriza het stellen met 71 zetels.  Door de 33 zetels van die andere besparingspartij – PASOK – is het waarschijnlijk dat de Grieken opnieuw een regering krijgen die de dictaten van de Trojka en de bankiers verder zal uitvoeren.  Al zal niets meer hetzelfde zijn na de ijzersterke score van Syriza.

Syriza geeft electoraal gezicht aan Europees verzet tegen het besparingsbeleid


Ivo Janssen, lijsttrekker voor Rood! In Antwerpen maakt een eerste analyse van de uitslag en werpt een blik op de toekomst:
“Een linkse regering o.l.v. Syriza had een belangrijke mijlpaal gevormd in de strijd van de internationale arbeidersbeweging tegen het Europese besparingsbeleid in Europa.  De Europese regeringsleiders en de partijen ND en PASOK hebben de voorbije weken de Grieken bang gemaakt met het “GREXIT” scenario; en niet zonder succes.  Ondanks de overwinning van ND duidt de steile opgang van Syriza  – meer dan 2,5 miljoen Grieken stemden op deze radicaal-linkse formatie – op een groeiende steun onder de Griekse bevolking voor een beleid dat een einde wil maken aan de poging van de Trojka, de bankiers en de 1% rijksten om de crisis te verhalen op de gewone mensen.  Syriza kan haar 71 zetels in het parlement nu gebruiken als een ‘megafoon’ voor het verzet tegen het besparingsbeleid.  Dit zal ook in andere landen – waaronder België – inspirerend werken voor al wie een einde wil maken aan het neoliberaal besparingsbeleid dat in steden als Antwerpen door Janssens, De Wever en co verpakt wordt met de glitter en glans van de citymarketing.”

Syriza moest het dan wel afleggen tegen Nea Dimokratia in de verkiezingen van zondag; het krachtig signaal van miljoenen Grieken aan het adres van de Europese leiders kan evenwel niet zonder gevolg blijven.  Mogelijk zal Europa bereid zijn om de draconische besparingsplannen iets af te zwakken en te verspreiden door de tijd om ‘ruimte te maken voor economische groei’.  Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat dit de wurggreep rond de Griekse economie kan wegnemen en het valt bijgevolg te verwachten dat de Griekse bevolking verder zal gaan op de weg van het verzet, in navolging van de 15 algemene stakingen van de voorbije 2 jaar.  Dit zal de steun voor het neoliberale afbraakbeleid verder doen afnemen en kan Syriza een perspectief op verdere groei bezorgen.  Rood! roept alvast de Belgische arbeidersbeweging en andere sociale bewegingen op om het voorbeeld van het Griekse verzet te volgen!

Nikos Chountis, Europees Parlementslid voor Syriza neemt het woord op de eerste verkiezingsmeeting van Rood!-Antwerpen


Op donderdag 21 juni verzamelen leden en sympathisanten van Rood!-Antwerpen vanaf 20u in het Elcker-Ik Centrum in Antwerpen (Breughelstraat 31-33) voor een eerste verkiezingsmeeting.
  Nikos Chountis, een vertegenwoordiger van Syriza in het Europees Parlement, zal in een levendige speech de verkiezingsuitslag van zondag becommentariëren en de plannen van Syriza voor komende maanden uit de doeken doen.

Erik De Bruyn, lijstduwer van Rood! voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen stelt hierover: “Rood! is trots dat het een Europees Parlementslid van Syriza mag verwelkomen op haar verkiezingsmeeting.  Syriza – maar ook bijvoorbeeld het Front De Gauche van Mélenchon in Frankrijk – toont hoe een krachtenbundeling van al wie zich verzet tegen het besparingsbeleid de linkerzijde opnieuw op de kaart kan zetten.  Rood! wil deze dynamiek naar België brengen, en zal er alles aan doen om ook in ons land front te vormen met alle politieke stromingen links van de besparingspartijen. Vorige week nam Rood! in Brussel en Gent mee het initiatief voor solidariteitsacties met het Griekse volk en Syriza.”

Daarnaast zal ook Tony Mulhearn, kandidaat voor de Trade Unionist and Socialist Coalition (TUSC) bij de burgemeesterverkiezingen in Liverpool (mei 2012) het woord nemen.  Tony behaalde 5% van de stemmen met een programma gericht tegen het asociale beleid van Labour in Liverpool.  Hij werd daarmee de 5-de kandidaat.   Tony Mulhearn was in de jaren ‘80 voorzitter van de Labour Party District Liverpool en 1 van de 47 gemeenteraadsleden in Liverpool die vanaf 1984 met succes de strijd aangingen tegen de toenmalige conservatieve regering o.l.v. Thatcher.

Tot slot zullen nog 7 topkandidaten van Rood! zichzelf in korte toespraken voorstellen.

Meer info over de verkiezingsmeeting: https://roodantwerpen.wordpress.com/2012/05/31/donderdag-21-juni-verkiezingsmeeting-rood-antwerpen-onze-stad-is-niet-te-koop/

Je kan op facebook aangeven dat je aanwezig zal zijn: http://www.facebook.com/events/321362921277865/

Contactgegevens:

Ivo Janssen, ivo.janssen2@telenet.be

gsm: 0486 93 15 98

Erik De Bruyn, erik@roodlinks.be

gsm:  0475 65 40 73

www.roodlinks.be / antwerpen.roodlinks.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: