Skip to content

Crown Cork. Deurwaarders doen nog schepje bovenop patronale agressie

dinsdag 19 juni 2012

De afgelopen dagen en weken werden de werknemers van Crown Cork in Deurne het slachtoffer van patronale agressie. De directie maakte bekend dat het winstgevende bedrijf de deuren sluit. Het personeel wordt, vaak na tientallen jaren dienst, aan de deur gezet. Als het van de directie afhangt, gebeurt dat met het absolute minimum. Een uur voor de solidariteitsbijeenkomst vandaag werden deurwaarders op het piket afgestuurd.

Bekijk een reeks foto’s van de solidariteitsbijeenkomst op socialisme.be

Vorige week besloot de directie om de geplande sluiting van begin juli te vervroegen. De poorten gingen dicht en het personeel moest thuisblijven. Er werd meteen gereageerd op deze lock-out, de arbeiders hielden het bedrijf bezet. Er was een levendig en goed bijgewoond piket en vandaag werd een bredere solidariteitsbijeenkomst gepland.

Nog voor die bijeenkomst plaatsvond en midden de praktische voorbereiding ervan, kwamen plots enkele deurwaarders naar het piket. Ze hadden eenzijdige verzoekschriften bij en dreigden met boetes tot 2.000 euro voor wie op het terrein kwam. De arbeiders mochten het materiaal van het piket van de parking verhuizen naar de straat. Hierna wilden de deurwaarders de poorten sluiten, maar het duurde enkele uren vooraleer ze een vorkheftruck die de poort blokkeerde weg kregen.

Op de solidariteitsactie waren er enkele honderden aanwezigen, waaronder arbeiders en bedienden van Crown Cork aangevuld met sympathisanten die vooral door het ABVV werden gemobiliseerd en ook de linkse bewegingen/partijen Rood! en PVDA.

Er was gedurende enige tijd een bezetting van drukke kruispunten in de buurt. Tijdens de solidariteitsoptocht probeerde de politie namelijk om het materiaal van het piket voor de poorten van Crown te verwijderen. Ondertussen werd langs een andere ingang een takelwagen op het terrein gebracht om de blokkerende vorkheftruck weg te krijgen. Een eerdere naïeve poging van de deurwaarders om naar de sleutels van de vorkheftruck te vragen, leverde heel veel sleutels op waarop ze nog geen stap verder stonden.

De agressie van de directie toonde het belang van de solidariteitsactie vandaag. We mogen de ruim 300 arbeiders en bedienden van Crown de strijd niet alleen laten voeren. We moeten samen in actie gaan en opkomen voor het behoud van jobs.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: