Skip to content

Ivo Janssen (lijsttrekker Rood!-Antwerpen) over de sluiting van Crown Cork Deurne

woensdag 20 juni 2012
Ivo spreekt op Occupy Antwerpen

Ivo spreekt op Occupy Antwerpen

Als vakbondsafgevaardigde van ABVV-BASF en als Antwerpse lijsttrekker voor Rood! heb ik vandaag deelgenomen aan de solidariteitsactie voor de werknemers van Crown Cork in Deurne. Natuurlijk had ik daar liever niet naartoe moeten gaan en had ik liever gehad dat dit bedrijf nog normaal functioneerde. Crown Cork is immers een goed draaiend bedrijf dat moderne producten maakt.  En toch heeft de directie beslist dat dit bedrijf moet sluiten. Dit omwille van de patronale logica, waar winstmaximalisatie voor de holding het enige doel is. Tewerkstelling en sociale verantwoordelijkheid zijn dingen waar men bij Crown Cork niet van wakker ligt. Dat blijkt ook uit de houding tegenover de vakbonden en hun respectloze omgang met het sociaal overleg. Een normale houding bij onderhandelingen kan de werkgever hier niet aannemen. De lock-out en de inzet van deurwaarders getuigt van deze arrogantie. Heeft de directie ooit gedacht aan de menselijke gevolgen? Beseffen zij wel wat het betekent om je werk te verliezen? Als vakbondsafgevaardigde heb ik al vaak kunnen zien wat dit betekent. Mensen hun vast inkomen en sociaal leven valt weg. Hun leven verandert totaal en dat is na een week of een maand niet opgelost. Ander werk vinden is niet evident…

Vandaag is er solidariteit onder de mensen maar binnenkort staan deze mensen er misschien alleen voor. Ze mogen zelf op zoek naar een nieuwe job. Een krant kopen, websites uitpluizen, een curriculum schrijven, … voor velen is dit lang geleden, voor sommigen zelfs de eerste keer. En opnieuw zullen er mensen geconfronteerd worden met de patronale logica: te oud, geen juist diploma, niet sociaal genoeg, niet het juiste profiel,… Want dat is de patronale en liberale logica. Je moet zelf tonen wat je waard bent. Je moet jezelf bewijzen. En werkgevers zullen bepalen of ze je aanwerven en onder welke voorwaarden. We leven in een maatschappij waarin arbeidskrachten (mensen dus) verkocht of gekocht of, beter nog, vaak voor een beperkte periode gehuurd worden. Dit is de wereld waarin we vandaag leven. Een wereld waarin winsten voor enkelen belangrijker zijn dan een goed eenvoudig leven voor velen. Belangrijker zelfs dan milieu en gezondheid. Dit is de keuze van het beleid van vandaag. Dit is een politieke keuze . Dit is niet langer aanvaardbaar. Dit moet anders. Kiezen voor de mensen is o.a. kiezen voor tewerkstelling. Wanneer zelfs de minister van tewerkstelling van mening is dat de industrie in België op lange termijn zal verdwijnen, dan getuigt dit van een passieve houding. De politiekers van vandaag hebben in de strijd voor het behoud van tewerkstelling de handdoek al in de ring gegooid. Sommige binnen de vakbond denken in situaties als deze onmiddellijk aan een sociaal plan.  En toch kan het anders.

De overheid moet een actievere rol spelen. Dit kan op verschillende vlakken. Ten eerste zou men al eens alle fiscale aftrekposten voor bedrijven kunnen herbekijken en onrechtvaardige aftrekposten (zoals de notionele intrest voor grote bedrijven) kunnen afschaffen. Ten tweede zou de overheid in bedrijven die men subsidieert aan de bestuurstafel moeten zitten. Hoe vaak gebeurt het niet dat bedrijven financiële steun vragen (of eisen) aan de overheid, denk aan de banken maar ook aan anderen, maar dat zij rustig verder doen; business as usual? M.a.w. winstmaximalisatie. Een overheid moet en heeft het recht om mee het beleid te bepalen van die bedrijven die men financiert. Een beleid waarin tewerkstelling primeert boven winst. Ten derde zou de overheid, wanneer er een bedrijf sluit (zoals hier in Crown), de eerste overnemer moeten kunnen zijn. De overheid kan dan bepalen of het bedrijf in eigen beheer of door anderen verder wordt geëxploiteerd. Of hoe men met een eventuele investering een andere productieactiviteit kan ontwikkelen. En dit alles om zoveel mogelijk tewerkstelling te behouden.

Ik ben benieuwd welke stappen de overheid bij de sluiting van Crown Cork zal zetten. Ik kan alleen maar hopen dat zij een actievere rol zullen spelen dan bij de sluiting van Opel. Want ondertussen zijn de tijden veranderd. Het neo-iberalisme heeft zijn falen bewezen. Mensen geloven niet meer in de ‘vrije markt’, die er overigens nooit geweest is. Mensen komen op straat om hun rechten te verdedigen. Mensen zijn bereid om te vechten voor het behoud van hun werk. Chapeau voor de arbeiders en bedienden van Crown Cork. Zij verdienen ieders steun.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: