Skip to content

Antwerpse verkiezingscampagne van Rood! van start met internationale meeting

zaterdag 23 juni 2012

Met de verkiezingsmeeting van Rood! op donderdag 21 juni werd de campagne op gang getrokken. Ongeveer 85 mensen kwamen bijeen voor een enthousiasmerende avond met lokale en internationale sprekers over de mogelijkheid en de noodzaak van een politiek alternatief op de eensgezinde besparingspartijen in België en daarbuiten. Het beleid dat de Antwerpse tenoren na de verkiezingen zullen voeren, is een afgeleide van het nationale en internationale beleid.

Hierna volgt een verslagje van de meeting met een selectie van de foto’s (door Mischa Van Herck) van de avond.

Meer foto’s zijn terug te vinden op VTZ-Nieuws (foto’s door Eric Sels)

De eerste spreker was Panayota Maniou van het Griekse Syriza. Zij vertelde over de strijd die Syriza in Griekenland voert om een alternatief aan te bieden tegenover het hardvochtige besparingsbeleid en ook over de electorale steun die dat opleverde. Syriza is – net als Rood! in België – een eenheidsinitiatief van verschillende linkse krachten en onafhankelijken. Bij het opstellen van hun programma en de methodes die ze gebruiken, gaan ze in de eerste plaats uit van de sociale noden van de Griekse bevolking. Bij de verkiezingen van 17 juni werd Syriza de tweede partij en miste ze dus op een haar na de kans om een linkse regering te vormen. Toch bleek uit de toespraak dat de strijd niet gestreden is. Het was een interessant relaas van de dagdagelijkse politieke werking van Syriza en de perspectieven voor de strijd, waarbij de nadruk ook kwam te liggen op het feit dat verandering niet uitsluitend via parlementaire weg bekomen zal worden.

De tweede spreker was Tony Mulhearn uit Liverpool. Hij maakte in de jaren ’80 deel uit van het gemeentebestuur in Liverpool. Die was toen verkozen op basis van een links antibesparingsprogramma. Ze slaagde erin meer sociale woningen en voorzieningen uit te bouwen dan eender welke andere gemeenteraad in het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk werden ze door manoeuvers van de Labour-leiding en de federale regering-Thatcher uit het zadel gezet; maar het was een inspirerende toespraak die de aanwezigen erop wees dat een linkse gemeentepolitiek mogelijk en noodzakelijk is.

Na de pauze kregen verschillende kandidaten op de lijst van Rood! voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen de kans om zichzelf voor te stellen. Erik De Bruyn (lijstduwer) sprak als eerste over het feit dat de ‘stadspartij’ socialisten geen kans meer laat en dat er nood is aan een nieuwe socialistische lijst in Antwerpen. Hij wees erop dat Rood! een unieke positie bekleedt als enige democratische, niet-monolithische beweging die zich ernstige vragen stelt bij het besparingsbeleid en een stopzetting van de afbetaling van de stadsschuld eist. De nummer twee op de lijst, Elke Heirman, sprak over de besparingen in het onderwijs en hoe ze daar als onderwijzeres vanop de eerste rij de gevolgen van ziet. Frank Baeyens (3e plaats) vond het hemeltergend dat er zoveel middelen naar de citymarketing gaan, terwijl er andere, veel belangrijkere zaken zijn waarin dringend geïnvesteerd moet worden.

‘Indignada’ Tine Pauwels hekelde het gebrek aan democratie en inspraak van de bevolking in de stad Antwerpen. Ze sprak zich uit tegen de GAS-boetes (= pestboetes) en de repressieve aanpak tegenover de mensen die eind vorig jaar probeerden de bomen op de De Keyzerlei te redden. Verder spraken ook Peter Veltmans (lid van de Socialistische ArbeidersPartij) en Jarmo Van Regemorter (lid van de Linkse Socialistische Partij) over de redenen waarom zij vanuit hun partij meebouwen aan Rood! Jarmo zei daarbij dat een socialistische gemeenteraad zich niet hoeft te beperken tot de middelen die voorhanden zijn om zaken te realiseren, maar – naar het voorbeeld van Liverpool – moet vertrekken van de sociale noden in de stad en dan de middelen moet vrijmaken die nodig zijn, door het geld te halen waar het zit.  Peter legde uit dat een moratorium of bevriezing van de afbetaling van intresten en kapitaal op de stadsschuld jaarlijks 52 miljoen euro kan opleveren. Daarmee kunnen we niet in een klap alles oplossen, maar we kunnen er wel een begin mee maken. Dat zal de hoop in onze stad opnieuw doen herleven, waardoor we opnieuw zelfvertrouwen kunnen krijgen. Gewapend met dat zelfvertrouwen zullen we sterker staan in onze strijd voor rechtvaardigheid en socialisme.

Tenslotte deed lijsttrekker Ivo Janssen een oproep om zich in te zetten voor dit politiek project. Hij wees op het feit dat er onder de gewone werkende bevolking evenveel – zo niet meer – politiek bewustzijn huist dan onder de citymanagers op het Schoon Verdiep. Alleen voelen velen zich terecht niet meer vertegenwoordigd door de huidige politici.

De aanwezigen op de meeting waren enthousiast. Het mag duidelijk zijn dat er in Antwerpen ruimte is voor een links alternatief op de neoliberale eenheidsworst die met de tweestrijd tussen Janssens en De Wever op ons afkomt. Rood! bouwt aan een alternatief op de besparingslogica van het huidige politieke establishment en aan een linkse lijst die de sociale noden van de werkende bevolking op de eerste plaats zet.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: