Skip to content

Rood is troef!

woensdag 11 juli 2012

De eerste kandidaten-lijst zet de campagne van Rood! op de sporen

De leden van Rood!-Antwerpen hebben vorige week op een druk bijgewoonde algemene vergadering de eerste lijst van kandidaten goedgekeurd.  Zoals eerder aangekondigd wordt de lijst getrokken door Ivo Jansen, operator bij BASF Antwerpen en syndicaal hoofd-afgevaardigde voor het ABVV. Hij wordt gevolgd door twee kandidaten die gedurende jaren hun sporen hebben verdiend bij de sp.a en in lokale acties van Ademloos: Elke Heirman staat op de 2de plaats en districtsschepen Frank Baeyens op de derde plaats. Zij worden gevolgd op 4-5-6 door een jongerenblok samengesteld uit ‘indignada’ Tine Pauwels, Jarmo Van Regemorter en Sanne Coremans. Deze laatste twee kandidaten zijn politiek actief geworden via de Actief Linkse Studenten. Alle drie zijn ook lid van de Links Socialistische Partij. Op n°7 staat ACOD syndicalist Peter Veltmans. Peter is een historische figuur binnen de Antwerpse linkerzijde en sinds eind van de jaren ’70 actief bij de Socialistische Jonge Wacht en de Socialistische Arbeiders Partij (voorheen RAL). Op n°8 staat Aïscha Paulis. Aïscha is jeugdwerkster in Brussel en is recent in Antwerpen komen wonen. Deze zeer dynamische toekomstige moeder heeft haar taalachterstand ingehaald en is aangesloten bij de LSP. Op n°9 vinden we Walter Lotens terug (mede-oprichter van Actiegroep Kritisch Onderwijs, nu auteur van onder meer ‘De Pijnen van Pachakuti’). Wij zijn uitermate blij dat Walter ook zijn schouders zet onder het project van Rood! en overtuigd dat zijn deelname zal zorgen voor een internationalistische opstelling van de lijst.

Op plaats n°10 staat Nadia Donckerwolcke. Zij heeft haar wortels in de Antwerpse communistische beweging. Nadia werkt als vrijwilligster bij Geneeskunde voor het volk en was in 2003 en 2007 als onafhankelijke kandidaat op de lijsten van Resist en PVDA+. Zij heeft gekozen om op te komen met Rood! omdat er nood is aan échte linkse frontvorming en wij met Rood! de eerste concrete stappen zetten.

Op 11 staat Dirk Pauwels (CAP, kinesitherapeut, Wilrijk), gevolgd door een blok syndicalisten actief in ACOD. Micha Teller (n°13, bestuurslid ACOD onderwijs), Lin Van Rompaey (n°14, idem lokale en regionale besturen) en Wouter Gysen (n°15, Spoor) zullen hun campagne in het teken plaatsen van een kwaliteitsvolle dienstverlening, de verdediging van het ambtenarenstatuut en de strijd tegen verzelfstandiging en privatiseringen.  Op plaats n°16 staat Koen Meul. Koen was vroeger actief bij de CAP van Jef Sleeckx en op lokaal vlak een zeer actieve Hobokenaar.  Thuvan Nagendirarajah is een Tamil – bannelinge actief in de internationale solidariteit met de onderdrukte bevolkingsgroep van Sri Lanka. Zij worden opgevolgd door Bob Picard (n°18), actief bij Ademloos en SP.a-Rood; Richard ‘Tootsie’ Dierick (n°19), Willem Heylen (n°20).

Achteraan de lijst vinden we Erik De Bruyn terug. Erik is lijstduwer omdat hij als milieuambtenaar juridisch niet kan zetelen tenzij hij zijn inkomen opgeeft. Wij wensen de kiezers geen aap op de mouw te spelden met een lijsttrekkerschap dat op schijn berust. Op de voorlaatste plaats vinden we Ludo Abicht terug. Ludo is een bekend links flamingant maar zeker geen nationalist. Hij heeft recent “Gewoon volk eerst” gepubliceerd met hierin vervat een stoutmoedig pleidooi voor een links populisme. De weldenkende linkerzijde zal misschien haar wenkbrauwen fronsen bij het lezen van dit boek maar er willen we ooit een weerklank vinden bij een MEERDERHEID van de bevolking in Vlaanderen, dan zullen we om te beginnen ook op een andere wijze moeten durven debatteren. Dit begint uiteraard met een luisterbereidheid en open houding jegens alle standpunten, zonder mensen te ‘verketteren’ (zoals we hebben kunnen vaststellen wanneer Ludo Abicht bekend maakte de lijst van Rood te willen vervoegen).

Op plaats N° 53 vinden we Lutgard Van Doninck terug. Lutgard is actief bij Occupy Antwerpen en een zeer actieve onderwijzeres. Zij wordt opgevolgd Dirk Peleman, zelfstandige uitbater van een restaurant die zich wil inzetten om de lokale economie. In de huidige crisis zien we steeds meer zaakvoerders kopje onder gaan terwijl de gefranchiseerde ketens met merken en opgelegde menu’s het volhouden zij het dankzij hard labeur en lage inkomens. Op plaats 51 en 50 vinden we twee sterkhouders van SP.a- Rood terug: Ingrid Dierckx uit Merksem en Jan Van Heurck (1ste en 2de wijk). Hierna volgt Peter Cauwenberghs, leerkracht en zeer actief in vrijzinnige middens. Daarna volgt een blok kameraden van de LSP afgesloten door Geert Cool (n°45), hoofdredacteur van de Linkse Socialist.

Deze zomer werken we verder aan de samenstelling van de lijst, rekening houdende met de lokale inplanting, de thematische achtergrond en de verschillende politieke bewegingen die de lijst van Rood! steunen.  De campagne wordt voortaan in de verschillende wijken gevoerd, aan de hand van een algemene flyer, de Volksgazet en binnenkort een aantal stikkers en thematische affiches.

Terzelfdertijd blijven we voorstander van een kartel PVDA-Rood!. De formule van linkse frontvorming garandeert een sterkere linkse vertegenwoordiging in de gemeenteraad, op voorwaarde natuurlijk dat beide componenten elkaar versterken in plaats van verzwakken. De PVDA-voorwaarden voor dergelijke eenheid hebben wij altijd aanvaard (lijsttrekkerschap Peter Mertens, benaming kartel); enkel de plaatsbepaling was volgens ons weinig constructief voor de gehele dynamiek van de lijst. Men kan Rood vanalles verwijten maar er is door de PVDA nooit ingegaan op een aanvraag tot een betere indeling van de lijst, zelfs wanneer zij in kennis werden gebracht van het feit Erik De Bruyn op beroepsredenen nooit zou zetelen. Het is dan ook op zijn minst merkwaardig vast te stellen dat een kartel bespreekbaar was in oktober maar vandaag niet meer; juist wanneer Rood! zich versterkt heeft in de syndicale beweging en in de wijken (en haar ledentaal heeft verdubbeld). De argumenten dat het “te laat” is, dat alle flyers gedrukt zijn en dat we het verknald hebben steunt op een miskenning van de feiten. Bovendien getuigen dergelijke kleinzielige argumenten van een grote politieke onverantwoordelijkheid ten opzichte van de Antwerpse én nationale politieke situatie. Ze leggen een hypotheek op de uitbouw van een links alternatief op het nationaal liberalisme van de N-VA en het ‘sociaal’ liberalisme van de sp.a. Dergelijke houding wijst bovendien op blijvende zelf-isolerende neigingen bij de PVDA.

Als Rood! kiezen wij voor eenheid in verscheidenheid en blijven wij bereid in kartel met de PVDA naar de kiezer te stappen zonder daarom het eigen vaandel te moeten opbergen. Er zijn immers vele soorten (eco)socialisten en linkse componenten en dit is eerder een rijkdom dan wel een handicap. Rood! heeft een sterk programma, een sterke campagne, zowel naar vorm als naar inhoud, sterke kandidaten en wij hebben vastgesteld dat niet enkel wijzelf hier zo over denken. Onze stad is niet te koop! Rood is troef! Eerst naar links en dan vooruit!

1 – Ivo Janssen

2 – Elke Heirman

3 – Frank Baeyens

4 – Tine Pauwels

5 – Jarmo Van Regemorter

6 – Sanne Coremans

7 – Peter Veltmans

8 – Aïsha Paulis

9 – Walter Lotens

10 – Nadia Donckerwolcke

11- Dirk Pauwels

12 – Chloë De Vos

13 – Micha Teller

14 – Lin Van Rompaey

15 – Wouter Gysen

16 – Koen Meul

17 – Thuvan Nagendirarajah

18 – Bob Picard

19 – Richard ‘Tootsie’ Dierick

20 – Willem Heylen

21 – Marina Nuydts

22 – Ruben Fernandez

45 – Geert Cool

46 – Liesbeth Delafaille

47 – Matthias Schmidt

48 – Kimberley Spaapen

49 – Peter Cauwenberghs

50 – Jan Van Heurck

51 – Ingrid Dirckx

52 – Dirk Peleman

53 – Lutgard van Doninck

54 – Ludo Abicht

55 – Erik Debruyn

Advertenties
One Comment leave one →
  1. Peter Cauwenberghs permalink
    donderdag 12 juli 2012 15:21

    Het zou van een historische cultuuromslag getuigen -binnen de PVDA- indien een kartel met ROOD! wordt aangegaan…….. Niets belet ons nog om haar langs links voorbij te steken!…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: