Skip to content

Rood! reageert als eerste Antwerpse partij op het rappel van Hand in Hand

vrijdag 13 juli 2012

Rood! Antwerpen reageerde als eerste op het “Rappel voor een gemeentelijk antiracistisch tewerkstellingsbeleid” van Hand in Hand. Meer informatie over deze campagne vindt u op de website http://www.anti-racisme.be , waar binnenkort wellicht ook de reacties van de andere partijen zullen verschijnen.

Onze reactie was de volgende:

“Wij hebben uw campagnebrief “Discriminatie werkt niet bij ons” met aandacht gelezen. Het thema gaat ons ter harte. Daarom hadden wij reeds op 19 januari van dit jaar een gesprek met vertegenwoordigers van het Antwerpse Minderhedenforum, zodat zij mee hun stempel konden drukken op ons programma terzake. Wij zijn trots dat wij de eerste van de Antwerpse partijen zijn die concreet reageert op uw oproep.

De voornaamste conclusies uit het gesprek van 19 januari waren de volgende:

-Rood! onderschrijft de eis van het Forum dat er moet gestreefd worden naar een ‘allochtone’ vertegenwoordiging van 38 procent in de stadsdiensten. Bovendien moet deze 38 procent nagestreefd worden op alle niveau’s. Dit laatste vereist wel dat er ook extra stimuli komen in het onderwijs om allochtone studenten toe te leiden naar het hoger onderwijs. Op het vlak van onderwijs wachten wij nog op de aanbevelingen van het Forum die zij zullen doen op basis van probleemstellingen.

-Een bijzondere inspanning moet geleverd worden bij de lokale politie waar slechts 2 procent van allochtone afkomst is. De complexe problematiek van wederzijds wantrouwen en onbegrip moet hier met alle macht doorbroken worden. Het korps deed moeite om allochtonen aan te werven maar er was te weinig belangstelling.

-Het huidige communicatiebeleid bij de stad is erg beperkend. Het ‘stadhuis’ wil alles wat naar buiten gaat controleren. Dit getuigt van een gebrek aan vertrouwen in het eigen ambtenarenkorps en dat is betreurenswaardig. Maar het heeft ook tot gevolg dat de woordvoerders van de stad doorgaans ‘blank’ zijn. Er moet een meer gekleurd beeld getoond worden in de media.

-Qua inspraak en participatie merkt Rood! op dat het gebrek hieraan een stadsbreed probleem is dat ook de ‘autochtonen’ treft. Samen zullen we dus moeten front vormen voor méér inspraak van onderuit.”

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: