Skip to content

De foute vrienden van De Wever

maandag 23 juli 2012

Waar Bart De Wever doorgaans niet uit de media weg te slaan is, hield hij zich opvallend gedeisd in de controverse rond de komst van ex-VB’ers met losse handjes zoals Jurgen Ceder. Die discussie doet de N-VA immers geen goed en De Wever wil er alles aan doen om te vermijden dat het ook een Antwerpse discussie wordt. Nochtans wordt gesuggereerd dat de komst van Ceder in Antwerpen werd beslist.

De afgelopen jaren was er in het Vlaams Belang een min of meer open fractie-oorlog tussen enerzijds de groep rond Filip Dewinter die de partijstructuren volledig in handen heeft en anderzijds een groep rond onder meer Frank Vanhecke, Marie-Rose Morel, Jurgen Ceder, Karim Van Overmeire, Francis Van den Eynde,… De meningsverschillen waren niet zozeer politiek van aard, maar wel erg persoonlijk. Dat werd vertaald in argumenten over de ‘stijl’ van de partij. Alsof Frank Vanhecke en co niet zelf vorm hadden gegeven aan de ‘stijl’ van de partij die ze mee hebben opgebouwd.

Vandaag ziet het er naar uit dat de volledige VB-fractie rond Vanhecke probeert te landen bij N-VA, ook al wordt niet iedereen zomaar toegelaten om een publieke rol te spelen. Vanhecke zelf moet noodgedwongen op de reservebank (maar er komen later uiteraard nog verkiezingen…) omdat hij te bekend is als VB’er. Om alsnog een graantje mee te pikken van de enorme media-aandacht voor de ziekte en het vroegtijdige overlijden van Marie-Rose Morel wordt haar vader wel op de lijst gezet in Antwerpen. Chris Morel wordt lijstduwer.

Nu werd in verschillende media gesuggereerd dat de komst van Jurgen Ceder bij de N-VA door Chris Morel als voorwaarde werd gesteld vooraleer hij instemde om lijstduwer te worden. Dat zou betekenen dat de officiële komst van straatvechter Ceder in Antwerpen werd beslist en ook dat de voormalige VB-fractie vrij georganiseerd te werk gaat om elkaar te helpen in het uitbouwen van een nieuwe carrière bij N-VA. Het Anti-Fascistisch Front publiceerde een lijst van VB-mandatarissen die naar N-VA overstapten en komt voorlopig uit op 47 namen. Op een kleine duizend VB-gemeenteraadsleden is dat geen onbelangrijk aantal.

Strenge voorwaarden werden er niet gesteld. In het opiniestuk van Blokwatcher Marc Spruyt (zie: de site van De Standaard) staat een beperkt overzicht van recente parlementaire initiatieven van Ceder die tot de ‘klassiekers van extreemrechts’ behoren. De komst van Jurgen Ceder leidde ook tot discussie over zijn betrokkenheid bij gewelddadige acties in zijn studententijd. Ook daarna liet hij zich niet onbetuigd. Op een actie van Blokbuster in Dilbeek in 2003 voerde Ceder de VB-ordedienst aan toen die tot fysiek geweld overging. Of om een voor het overige totaal onbetrouwbare bron erbij te halen: Jurgen Verstrepen had het bij zijn vertrek uit het VB over een feestje van de VB-Jongeren in Dilbeek (en dus onder aanvoeren van Ceder) waar vooral neo-nazi’s en skinheads op afkwamen. Fraai gezelschap.

Ceder trok zich uiteindelijk terug als kandidaat omwille van de mediacontroverse. Hij benadrukte daarbij dat er vanuit N-VA geen enkele druk in die richting was gekomen. Zo laat Ceder zich verwijzen naar het reservebankje waar ook Vanhecke zit en met de hoop dat er het uitstel geen afstel wordt.

Het idee dat extreemrechts kan bestreden worden met een ‘aanvaardbare rechterzijde’ is fout. Het zorgt er vooral voor dat racistische standpunten en straatvechters zoals Ceder aanvaardbaar worden gemaakt. De Wever is nu een electorale zeepbel aan het blazen, maar het zal niet gemakkelijk zijn om dat vol te houden. Als de zeepbel barst, dreigt het Vlaams Belang te kunnen terugkeren.

De kritiek van Rood! op N-VA is vooral gebaseerd op het asociale neoliberale programma waarmee de partij opkomt. Dat programma wordt vandaag achter een mediascherm verstopt. Het is een programma dat stelt dat er geen enkele sociale woning mag bijkomen, liberaliseren en privatiseren van openbare diensten, harde aanpak van werklozen,… Rood! komt op voor meer sociale huisvesting, degelijke en toegankelijke openbare diensten en het bestrijden van werkloosheid in plaats van de werklozen zelf. We zijn tevens verontrust door de komst van de ex-VB’ers bij de N-VA omdat dit de standpunten van het Vlaams Belang aanvaardbaar maakt. Op deze manier zou het cordon sanitaire dat rond straatvechters als Jurgen Ceder was gespannen met de gemeenteraadsverkiezingen kunnen doorbroken worden.

Anti-racisten mogen geen illusies koesteren dat de verdere groei van N-VA het Vlaams Belang zal stoppen. We zullen dat zelf moeten doen door aan te tonen dat er een positief alternatief bestaat dat vertrekt van de belangen van het gewone werkvolk.

Door Geert Cool, woordvoerder van Blokbuster en kandidaat op de Antwerpse Rood!-lijst

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: