Skip to content

Niet de migratie maar de criminaliteit is het probleem

donderdag 26 juli 2012

De verblokking van de N-VA gaat gestaag verder. Na de influx van politiek personeel volgt nu de import van lichtjes opgesmukt Vlaams Belang –gedachtengoed. De N-VA kan niet weerstaan aan de goudader die het Vlaams Belang in Antwerpen tot op een zuchtje van de macht bracht: de angst voor de vreemdeling. De mythe dat aan migratie een halt zou kunnen worden toegeroepen is nochtans een reactionaire utopie. Nooit was de wereld zo klein, en tegelijk was de ongelijkheid in die kleine wereld nog nooit zo groot. Mensen zullen van arme naar rijke regio’s blijven migreren zoals het water van hoog naar laag stroomt.

Dat de migratiewetten (zoals de wet op de gezinshereniging en asielwet) wat strakker mochten staat ondertussen niet meer ter discussie, tenzij in extreemlinkse kringen. Maar met haar voorstel om de regularisatie van illegalen botweg af te schaffen slaan Bart De Wever en de zijnen de weg in van een donker populisme.

De N-VA voorstellen dienen dan ook louter electorale doeleinden en gaan voorbij aan de essentie van de boodschap die parketmagistraten Liégeois en Van den Bon brachten bij de opening van het gerechtelijk jaar in 2011: niet de migratie op zich maar de criminaliteit is het probleem.

Voor een werkgeverspartij zoals de N-VA wringt daar echter ook meteen het schoentje. De aan een bepaald soort migratie verbonden criminaliteit wordt in België in de hand gewerkt door een in vergelijking met onze buurlanden uiterst soepel vennootschapsrecht dat ook het ‘reguliere’ bedrijfsleven niet direct verstrengd wil zien. “ Het aan- en verkopen van lege (nep)vennootschappen is in België volkomen legaal. Er bestaat zelfs een internetwebsite waar je het kan doen” zei Van den Bon nog in een interview in de Gazet Van Antwerpen op 2 september 2011. De problematiek van de schijnzelfstandigheid in een aantal economische sectoren die bevolkt worden door Turkse en Bulgaarse ‘zelfstandigen’ wordt dan weer in de hand gewerkt omdat VOKA en UNIZO niet bereid zijn een limitatieve lijst van sectoren goed te keuren waartoe het zelfstandigenstatuut beperkt wordt.

In Antwerpen wordt de illegale economie extra aangezwengeld door de nabijheid van de haven. Een wereldhaven die er maar niet in slaagt schoon schip te maken met illegale afvaltrafiek trekt nu eenmaal goor volk aan. Antwerpen ziet figuurlijk zwart van de bedrijfjes die zich daarmee onledig houden. En ook de handel in diamant en andere edelstenen heeft niet bepaald een smetteloze reputatie. De vanzelfsprekendheid waarmee de grote fiscale fraudedossiers met de regelmaat van een klok verzanden zet onze stad op de wereldkaart voor een bepaald soort inwijkelingen: er kunnen in onze stad en in ons land dingen die elders niet worden gedoogd.

Het verhaal van de N-VA over migratie krijgt enkel vrij spel door gebrek aan een geloofwaardig antwoord vanuit de linkerzijde. Het klassieke linkse discours over open grenzen en criminelen als slachtoffers van hun sociale situatie trekt al decennia lang geen volk meer. Dat het neoliberalisme van de N-VA en ‘passieve’ migratie twee kanten zijn van eenzelfde medaille, en dat de partij dus doet alsof ze dweilt terwijl ze de kraan wijd open laat staan zou anders wel een authentiek linkse visie kunnen zijn.

Erik De Bruyn

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s