Skip to content

Bedenkingen bij de overstap van Youssef Slassi

donderdag 2 augustus 2012

De overstap van sp.a-gemeenteraadslid Youssef Slassi stemt tot nadenken over het gehalte van de Antwerpse politiek in het algemeen. Zowel sp.a als N-VA komen uit dit verhaal tevoorschijn met een gedeukte geloofwaardigheid.

Zelf ben ik 32 jaar lang actief geweest in de Antwerpse sp.a en heb ik het reilen en zeilen ervan van nabij kunnen volgen. Slassi heeft zich nooit geprofileerd als een politicus met uitgesproken ideeën. Het is wel altijd iemand geweest die aan de toog en achter andere schermen veel kritiek had op de eigen fractie. Bij nader inzicht ging het nooit over principiële standpunten maar wel over een frustratie over zijn beperkte rol in die fractie.

De sp.a oogst hiermee wat ze al jarenlang zelf zaait. Al jarenlang worden vertegenwoordigers uit bepaalde ‘gemeenschappen’ geronseld zonder dat ze zich daadwerkelijk verwant voelen met de ideologie van de partij. De beweegredenen zijn daarbij louter electoraal. Slassi is typisch één van die vele politici die ‘gemaakt’ werden door de partij. Maar nu de krachtsverhoudingen keren loopt hij over naar de sterkste.

De affaire Slassi roept herinneringen op aan de afgang van Mimount Bousakla. Eerst senator bij de sp.a, om vervolgens roemloos ten onder te gaan bij Lijst De Decker. Heel wat andere bekende Vlamingen of allochtonen die als sp.a-mandatarissen verkozen werden verdwenen halverwege de hun toegewezen legislatuur vaak met stille trom.
Voor de N-VA is de komst van Slassi een vergiftigd geschenk. De partij bewijst hiermee in hetzelfde bedje ziek te zijn als de ‘gevestigde’ partijen en evenmin te kunnen weerstaan aan het opportunisme van de politique politicienne en de inteelt tussen partijen onderling.

Rood! werkt daarom met veel ijver verder aan haar project van ‘politiek van onderuit’. Als wij bekende namen op onze lijst zetten dan is die bekendheid meegenomen, maar deze kandidaten hebben steeds een sterke ideologische en inhoudelijke affiniteit met ons project. De politiek mag niet in handen blijven van een gesloten gilde van beroepspolitici die nu eens in de ene, dan weer in de andere partij opduiken.

Erik De Bruyn

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s