Skip to content

Robbe De Hert op de lijst van Rood! in Antwerpen

vrijdag 3 augustus 2012

Robbe De Hert tijdens de solidariteitsactie ‘De Ketting’ tegen de sluiting van de Antwerpse Opel fabriek in 2010.

Antwerpens meest legendarische filmregisseur zal in oktober opkomen voor de socialistische Rood! lijst in Antwerpen. De Hert werd eind juli benaderd door Rood! stichter Erik De Bruyn en maakte afgelopen vrijdag zijn beslissing bekend.

De juiste plaats van Robbe De Hert op de Rood! lijst ligt nog niet vast. Maar waarschijnlijk zal hij samen met nog enkele andere bekende Antwerpenaren waaronder De Bruyn zelf deel uitmaken van een ‘lijstduwersgroep’ achteraan de lijst.

Met de komst van De Hert positioneert Rood! zich definitief als het meest valabele, zichtbare en ‘authentiek Antwerps’ alternatief voor de talrijke socialistische kiezers, nu de sp.a definitief beslist heeft om zichzelf samen met de CD&V op te lossen in de ‘Stadspartij’ en de linkerzijde te verlaten.
Sociale bewogenheid (*)

Het minste wat we van de films van De Hert kunnen zeggen is dat ze nagenoeg allemaal in grote mate sociaal geëngageerd zijn. Zo uit hij in bijvoorbeeld De dood van een sandwichman en De Bom of Het Wanhoopscomité met Louis-Paul Boon in de hoofdrol zijn ongenoegen over onze materialistische samenleving. In S.O.S. Fonske en Le Filet Américain neemt De Hert het op voor “de gewone man”. In Trouble in Paradise klaagt hij dan weer de laksheid van politici aan. Robbe krijgt dan ook vaak af te rekenen met talloze verwijten en kritieken.

De Hert komt er graag voor uit het op vele vlakken niet eens te zijn met conservatieve opvattingen en de kortzichtigheid waarmee mensen reageren op feiten uit hun dagelijkse leven. Ook tegen extreem rechtse opvattingen – die in Antwerpen allerminst “afwezig” genoemd kunnen worden – verzet Robbe zich. In de inleiding op zijn “Willem Elsschot” schrijft Fernand Auwera dat hij twee dingen met Robbe gemeenschappelijk heeft: lang in de zon zitten (“voor een wit blad papier” voegt Robbe er zelf aan toe) en een afkeer tegen alles wat rechts is.

Gedreven cineast

Dit afzetten tegen de mainstream vertaalt zich ook op het oeuvre van deze kleurrijke cineast. De Hert heeft wereldwijd zowat de bijnaam gekregen van “enfant terrible van de Vlaamse film”. Zijn bewogenheid en het opnemen voor collega’s blijkt uit talrijke – vaak belangeloze – acties. In deze context is hij vaak aan het werk te zien als medebezieler en actievoerder van het Audiovisueel Actiefonds (ook bekend als het ABF, Audiovisueel Bevrijdingsfonds): in april 2000 nam De Hert het nog op voor het Vlaams filmmuseum in Leuven; in februari 2001 gijzelde hij tijdens een ludieke actie met enkele collega’s Dominique Deruddere om de aandacht te trekken op talrijke wantoestanden in de Vlaamse film. In juni 2001 steunde hij samen met Luc Pien nog zijn Waalse collega’s die met hun grieven naar het ministerie trokken.

Zijn grootste frustratie hierbij richt zich tot het tekort aan financiële tegemoetkomingen van de overheid en het weigeren van de openbare omroep om samen met cineasten samen te werken aan projecten of hen inspraak te verlenen bij programma’s. In zijn Drinkend Hert krijgt ‘den BRT’ in harde bewoordingen lik op stuk.

Waar Robbe de Hert internationaal voor bekend staat is zijn immense filmkennis, vooral inzake Nederlandstalige film. De Hert zetelde in vele commissies, was co-auteur voor een boek over filmaffiches in België en maakte zelf talloze documentaires waaronder Janssen en Janssens draaien een speelfilm, De Droomproducenten en zijn laatst onafgewerkte project Hollywood aan de Schelde.

Fugitive Cinema

Robbe is misschien nog het meest bekend als bezieler van Fugitive Cinema, inmiddels heropgericht als de vzw Fugitive in Exile. Fugitive heeft meer dan 45 jaar de weg gevolgd van de Franse Nouvelle Vague, de nieuwe Italiaanse stromingen (Pasolini, Rosi e.a….), Duitse filmmakers als Wenders en Herzog en Engelsen als Richardson en Anderson. In de pers is er meermaals op gewezen dat Fugitive in belangrijke mate de lijn van de na-oorlogse film in België heeft bepaald. Centraal stond de sociale bewogenheid en de documentaire aanpak. Eigenzinnigheid, gevoeligheid en romantiek waren de pijlers. Fugitive deed ook pogingen tot het uitbouwen van een filmdistributienet in Vlaanderen en het uitbouwen van ontmoetingsplaatsen en de filmzaal King Kong. Tegenkanting hebben ze zeker en vast in grote mate gekend; de King Kong werd zelfs in brand gestoken door extreem-rechts op 9/7/1982. Altijd is Fugitive een creatief-chaotisch toevluchtsoord geweest voor jonge cineasten en andere door filmmicroben bezeten jongeren.

Robbe De Hert en Rood!

Rood! is bijzonder trots Robbe De Hert op haar lijst te mogen verwelkomen. Robbe is niet zomaar een ‘bekende naam’ op de lijst. Zijn palmares maakt dat hij de perfecte vertegenwoordiger is van de boodschap die Rood! op politiek vlak uitdraagt: rebels, non-conformistisch, op de bres tegen alle vormen van onrecht en steeds aan de zijde van de gewone man in de straat.
Het eerste contact tussen Robbe De Hert en Rood! stichter Erik De Bruyn werd gelegd naar aanleiding van de sluiting van de Opel fabriek in Antwerpen in 2010. Laatstgenoemde organiseerde de solidariteitsactie ‘De ketting’ en kon daarbij rekenen op de steun van Robbe De Hert die voor dit initiatief verschillende internet-promotiefilmpjes regisseerde met diverse bekende Vlaamse acteurs.
Robbe de Hert laat de Antwerpse Rood! lijst definitief uitgroeien tot de meest zichtbare en meest authentieke ‘Antwerpse’ socialistische lijst, nu de sp.a door op te gaan in de Stadspartij definitief gekozen heeft voor het centrum van het politieke spectrum.

Eerder al plaatste Rood! filosoof Ludo Abicht en auteur Walter Lotens op haar lijst. De partij zal in de loop van de maand augustus met nog méér bekende namen uitpakken.

(*) Deze beknopte biografie kwam tot stand met dank aan de website http://users.skynet.be/robbedehert/robbedehert.htm

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. zaterdag 4 augustus 2012 08:07

  Ik was er bij de Vogelmarkt;-) Succes gewenst aan Robbe de Hert en Rood!

 2. tom permalink
  zaterdag 4 augustus 2012 08:15

  Correctie: Ik was er bij op de vogelmarkt toen de definitieve beslissing viel tot mijn grote vreugde! Succes!

 3. zaterdag 4 augustus 2012 17:13

  Beste Robbe , vermoedelijk ben jij een ‘ zij-takje ‘ van mijne stamboom , lees maar eens
  Mijn grootvader : Guldentops Augustinus geboren 27-04-1884 Wilrijk
  gehuwd op 27-07-1907 met Josephina De Hert Wilrijk (mijn grootmoeder ) geboren 21-02-1886

  Bron :
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ApU72G5r5MsJ:www.marbos.be/EG/Mortsel.xls+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=be
  Vriendelijke familiale stamboom groet vanuit Berchem Guldentops Gerry

Trackbacks

 1. Robbe De Hert op de Antwerpse Rood!-lijst | De Rode Wapper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: