Skip to content

Beslissing verbod aanplakborden bij verkiezingen is inbreuk op politiereglement. Vlaamse overheid verzoekt Stadsbestuur Antwerpen zijn eigen reglement na te leven

maandag 6 augustus 2012

Op 4 juli heb ik bij de minister voor binnenlands bestuur in persoonlijke naam en in naam van Rood! een klacht ingediend tegen de motie van de Antwerpse gemeenteraad betreffende het ‘niet-plaatsen van aanplakborden’ bij de verkiezingen van 14 oktober 2012.  Vandaag liet waarnemend gouverneur Luc Maes in een schrijven weten dat de motie die op de gemeenteraad van 25 juni is gestemd niet conform het politiereglement is. Volgens de politiecodex van de stad Antwerpen worden bij verkiezingen aanplakborden ter beschikking gesteld door de stad. 

De gouverneur zal dan ook ‘met aandrang’ het stadsbestuur verzoeken zijn eigen politiereglement na te leven.

 

 

Als nieuwe partij heeft Rood! de beslissing van het stadsbestuur om aanplakborden te verbieden steeds afgekeurd. Reeds op 14 juni was er een kleine actie aan de Schoenmarkt in Antwerpen.

https://roodantwerpen.wordpress.com/2012/06/13/persbericht-aankondiging-actie-afschaffen-aanplakborden-is-een-kaakslag-voor-de-democratie/

Niet alleen worden door deze beslissing de partijen van de huidige meerderheid bevoordeeld in de kiescampagne maar is ook duidelijk dat het stadsbestuur ongegeneerd de stelregel ‘nood breekt wet’ volgt door zich niet te houden aan het politiereglement. Indien de stad Antwerpen verwacht dat de burger zich houdt aan de vele regels, dan zouden ook wij mogen verwachten dat het bestuur dit zelf ook doet. Wij verwachten dan ook dat de motie wordt ingetrokken en dat de stad vanaf 14 september borden ter beschikking zal stellen.

Indien het college beslist om ‘ter elfder uren’, enkele weken voor de verkiezingen, het politiereglement wenst te wijzigen om op die manier de regels naar hun hand te zetten zullen wij opnieuw nagaan welke rechtsmiddelen mogelijk zijn. Wij verwachten van de huidige coalitie ook de laatste maanden van de legislatuur de beginselen van behoorlijk bestuur eerbiedigt.

 Image

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: