Skip to content

Rood! en PVDA voeren actie voor democratische rechten

woensdag 22 augustus 2012

Foto’s: vtz.be

Als het stadsbestuur het kon, ze zouden de verkiezingen gewoon overslaan. Of hoogstens herleiden tot een televoting na een spetterende show waarin de mediakwaliteiten van de twee protagonisten centraal staan. Zo Amerikaans is ons kiessysteem nog niet, dus trekken we op 14 oktober naar de stembus. Vanop het Schoon Verdiep wordt dan maar alles in het werk gesteld om het zo weinig mogelijk over politiek te hebben.

Het is in dat kader dat de beslissing om geen plakborden te plaatsen moet worden gezien. Op weg naar de verkiezingen merkten de gevestigde partijen nog een vervelend obstakel op in de vorm van plakborden. Waarom zouden alle partijen zich tot de bevolking mogen richten in de vorm van vervuilende affiches, luidde de redenering. En dus werd het afgeschaft, alleen vergat het stadsbestuur haar eigen regels daarover aan te passen. De klacht van Rood! die hierop wees, zette het stadsbestuur “in haar hemd” aldus Gazet van Antwerpen.

Hierop werd door zowel Rood! als PVDA klacht ingediend voor de rechtbank. Bij de zitting van gisteren werd door beide formaties samen actie gevoerd. Een uitspraak komt er pas volgende week. Rood! eist van het stadsbestuur dat het effectief plakborden plaatst op straffe van een dwangsom. Het stadsbestuur kondigde eerder aan dat het op een zitting van eind september de politiecodex zal aanpassen, maar dat is te laat.

Het optreden van het stadsbestuur maakt duidelijk in welke mate het iedere politieke discussie in de aanloop naar 14 oktober wil vermijden. Het is perfect mogelijk om met het stadsbestuur beschermde borden te plaatsen waarop affiches van alle partijen zijn aangebracht, in tal van gemeenten gebeurt dat al. Het stadsbestuur zou ook de eigen mediakanalen kunnen gebruiken om een gelijk platform aan alle deelnemende partijen te bezorgen. Of zal ‘De Nieuwe Antwerpenaar’, het huis-aan-huis magazine van de stad, zich ook in verkiezingstijd beperken tot een goednieuwsshow van de door de stad georganiseerde evenementen? Als het ecologische argument van papierverspilling ernstig wordt genomen, zouden beschermde borden en het openstellen van ‘De Nieuwe Antwerpenaar’ een verschil maken.

Maar daar gaat het voor het stadsbestuur dus niet om. De huidige en de volgende coalitieleiders zijn het eens over een beleid waarin citymarketing centraal staat. Citymarketing rijmt niet op betrokkenheid van onderuit. Kritische stemmen die een echte oppositie vormen, worden best meteen het zwijgen opgelegd. En als ze lastig blijven doen, kan er misschien nog een overlastboete worden opgelegd. Het liefst wil het neoliberale bestuur de oppositie beperken tot formaties van even neoliberale inslag.

Het neoliberale beleid wordt door de verantwoordelijken voor dat beleid voorgesteld als iets technocratisch waarbij managers de plak zwaaien. Wie wacht op een sociale woning, geen plaats op school vindt of de ziekenhuisfactuur niet kan betalen, heeft geen nood aan managers en hun citymarketing maar aan een dringend programma van sociale woningbouw en publieke investeringen in degelijk en betaalbaar onderwijs en gezondheidszorg. Dat zullen de managers van ’t Schoon Verdiep ons niet bieden, daarvoor zullen we echte socialisten nodig hebben.

 

 

Advertenties
One Comment leave one →
  1. donderdag 23 augustus 2012 12:45

    Meer foto’s op http://www.vtz.be/album/1918

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: