Skip to content

Tussenkomst van Ivo Janssen voor de rechtbank

woensdag 22 augustus 2012

Lijsttrekker Rood Ivo Janssen en raadsman Jean Marie Demeester net voor de zitting van 21 augustus (foto Eric Fels)

Geachte Voorzitter,

Ik vind het frappant dat een gemeentebestuur eigen regels naast zich neerlegt maar evenzeer is het weigeren van aanplakborden een ondergraving van de democratie.

Ik woon in Berendrecht, het noordelijkste district van de stad. Ik vertoef daardoor regelmatig in Nederland. Wanneer ik de grens zie ik gewoon dat het daar verkiezingen zijn. Overal staan borden en hangen affiches. Niet alleen van de grote partijen, er hangen affiches van partijen waar ik nooit eerder van gehoord heb. En dat is goed! Mensen worden zo bewust gemaakt van verkiezingen. Mensen worden getriggerd om deel te nemen aan de verkiezingen, die een ‘hoogmis’ van de democratie zouden moeten zijn. Mensen kunnen kennismaken met alle kandidaten. Dit moet toch ook in de Stad Antwerpen mogelijk zijn. Bij ons is er kiesplicht, mensen moeten dus bewust kunnen kiezen, moeten kunnen kennismaken met de verschillende programma’s. Men spreekt vaak over ‘de kloof tussen burger en politiek’ en men vindt het vaak spijtig dat er veel mensen ‘blanco-stemmen’ als proteststem. Het is de plicht van een overheid om alles in het werk te stellen om de burger dichter te betrekken bij de politiek. Peter Mertens heeft gelijk: niet alle mensen hebben beschikking over alternatieve  communicatiemiddelen zoals internet, of lezen kranten. In België is maar één derde aangesloten op internet. Dit zal in Antwerpen, met haar stijgende armoede, niet anders zijn. Daarom zijn borden in het straatbeeld noodzakelijk.

Ik werk als syndicaal afgevaardigde op BASF. Ik heb enkele maanden geleden sociale verkiezingen meegemaakt. De werkgever heeft de mogelijkheid gecreeerd om in de meer dan 50 bedrijven en diensten borden ter beschikking te stellen zodat alle fracties hun programma en kandidaten konden presenteren.

Wat een werkgever kan moet een stadsbestuur toch ook kunnen. Ik ben voorstander om het aanbrengen van affiches door de stad te laten doen, net zoals in Brussel. Dat is het meest democratisch en het minst vervuilend. Natuurlijk kost dit geld; 45000 euro is niet weinig, maar de stad geeft soms heel wat meer uit aan projecten waar minder mensen bij betrokken zijn.

Aan deze verkiezingen nemen veel mensen voor het eerst deel. Voor de gemeenteraad en de districten zijn meer dat 500 kandidaten. Het is het democratisch recht van iedere kandidaat, van welke partij ook, om zijn/haar  kandidatuur voor te stellen aan de kiezer. Dit onafhankelijk van de financiële draagkracht van het individu. Daarom moeten propaganda middelen betaalbaar zijn voor ieder individu. Het stadsbestuur moet beseffen dat huren van privé borden van 25m² niet voor iedereen mogelijk is.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: