Skip to content

Beslissing aanplakborden is uitgesteld. Maar wij laten het hier niet bij!

dinsdag 28 augustus 2012

ImageOok al zegt het stadsbestuur dat zij geen aanplakborden zullen plaatsen  toch wenst de rechter vandaag niet de stad  hiertoe te verplichten. Pas op 14 september kan, volgens de rechter, worden vastgesteld of het stadsbestuur  het politiereglement  naleeft. Indien dit niet het geval zou zijn kan de rechtbank hen alsnog hiertoe verplichten.

Laten we niet naïef zijn!

Herhaaldelijk heeft het stadsbestuur zowel in de media als per brief aan onze raadsman duidelijk gemaakt dat zij geen borden wensen te plaatsen en, zo nodig, het eigen politiereglement zullen overtreden.  Burgers die alleen nog maar verdacht worden de intentie te hebben de wet of het politiereglement te overtreden worden vaak ‘preventief opgepakt’.  In feiten zou men dan ook nu het volledige college ofwel moeten verplichten zich aan de regels te houden ofwel administratief moeten aanhouden.

De houding van ‘zichzelf boven de wet stellen’  is een autoritaire houding van het schepencollege.

Een elitaire houding van “wij hebben altijd gelijk, wat de burger er ook van denkt”. Dit getuigt nog van weinig democratie. In een democratie wordt getracht de bevolking zoveel mogelijk te betrekken bij de besluitvorming van het beleid.  Met echte participatie en inspraak van de burger heeft het stadsbestuur het de voorbije jaren al vaker moeilijk gehad. Denken we alleen al aan de beperkte inspraak die de districten hebben bij het gemeentebeleid, het referendum rond de Lange Wapper, enz. Om nog niet te spreken over de vaak gepikkeerde houding bij openbaar burgerprotest.

Echte democratie betekent, volgens ons:  alles in het werk stellen om de inwoners te motiveren om deel te nemen aan de verkiezingen. Het kiezen van vertegenwoordigers die de komende 6 jaar het beleid zullen voeren in de stad beschouwen wij als ‘de hoogmis van de democratie’. Wanneer hierbij een publiekelijk, duidelijk, toegankelijk en goedkoop informatiemiddel wordt afgeschaft onttrekt men zich van de plicht als stadsbestuur.

Wij hebben sterk de indruk dat het stadsbestuur nog weinig geloof heeft in ons democratisch stelsel. Getuigen hiervan zijn o.a.  de uitspraken van bestuursleden van enkele maanden geleden die zich duidelijk uitspreken om na 14 oktober gewoon verder te besturen. Ook al heeft  het huidige college misschien al een meerderheidscoalitie gepland… Ook al vinden zij dat een publieke verkiezingscampagne storend is in het straatbeeld en de stad in een slecht daglicht zou kunnen zetten bij toeristen (stel dat er kritiek wordt gegeven!)…

Voor ons zijn verkiezingen WEL belangrijk!

Voor ons moeten ALLE burgers zoveel mogelijk geïnformeerd  worden (niet alleen de internetgebruikers of de krantenlezers)!

Voor ons moeten ALLE kandidaten de mogelijkheid hebben om hun kandidatuur duidelijk en betaalbaar voor te stellen!

Daarom zal Rood! blijven ijveren voor de plaatsing van aanplakborden.

Daarom zal Rood! blijven ijveren voor de democratie.

Want echte socialisten zijn democraten en echte socialisten zijn nodig voor de democratie!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: