Skip to content

Snelheidsbeperking op de ring tot 70 km/u levert een halvering van de geluidsoverlast op

woensdag 5 september 2012

fileleedRood! stelt voor om de maximumsnelheid op de Ring te verminderen van 100 naar 70 km/uur. Onze berekeningen met  een geluidssimulatieprogramma  (http://rigolett.home.xs4all.nl/GV/) wijzen uit dat een dergelijke snelheidsbeperking vooral ’s nachts een aanzienlijk verschil zou maken: de geluidsparameter LNight (een gewogen gemiddelde over de nachtperiode) zou met 3 decibel dalen (van 55 naar 52 decibel) wat neerkomt op een halvering van het geluidsniveau. Overdag zou het geluidsniveau met 2 decibel dalen. Voor de bijna  100.000 Antwerpenaren die over heel de dag beschouwd in geluidsniveau’s van meer dan 60 decibel leven zou dit een verademing zijn.

Een dergelijke snelheidsreductie kan natuurlijk enkel effect hebben indien de naleving ervan strikt wordt opgevolgd. Daarom stelt Rood! voor om in navolging van Gent  een trajectcontrole op deze snelheidsbeperking in te voeren, zodat het nagenoeg onmogelijk wordt om ze ongestraft te overschrijden.

Het is ook ’s nachts dat nu reeds de meeste overschrijdingen plaatsvinden van de huidige snelheidsbeperking tot 100 km/u, met hoge geluidspieken tot gevolg die de nachtrust verstoren van de tienduizenden Antwerpenaren die in de onmiddellijke nabijheid van de ring wonen. Een trajectsnelheidscontrole kan de situatie aanzienlijk verbeteren op korte termijn, zonder dat grote infrastructuurwerken nodig zijn.

Rood! wil een degelijke en structurele aanpak van de verkeersknoop rond Antwerpen door een keuze voor het Meccanotracé. Maar in afwachting daarvan willen wij nu al dat een aantal ‘blackspots’ dringend gesaneerd worden.  We denken daarbij aan het zo spoedig mogelijk bouwen van eigentijdse geluidsschermen ter hoogte van de Tuinwijk in Borgerhout en het doortrekken van het geluidsscherm aan de wijk Schoonbroek-Rozemaai langs de A12. Op deze beide plaatsen worden véél te hoge geluidsniveau’s gemeten.

Tot slot wil Rood! dat de Liefkenshoektunnel tolvrij gemaakt wordt.

Een combinatie van deze drie maatregelen zal het fileleed onmiddellijk verzachten en de levenskwaliteit verbeteren van de 100.000 Antwerpenaren die in de perimeter  van 500 meter rond de ring wonen.

Contactgegevens:

Ivo Janssen,lijsttrekker, ivo.janssen2@telenet.be

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: