Skip to content

Antwerps College. Democratie… als het echt moet

donderdag 6 september 2012

ImageHet college heeft beslist om dan toch aanplakborden te plaatsen. Daarmee hopen Janssens en co dat de discussie over het democratische karakter van de verkiezingscampagne gaat liggen. De eigen juridische slordigheid van de bestuurders – die vergaten om de politiecodex waarin de plakborden geregeld worden aan te passen – zorgde ervoor dat de gouverneur en nadien ook de Raad van State zich uitspraken tegen de beslissing om geen plakborden te zetten.

Het zag er naar uit dat het stadsbestuur deze discussie wilde beslechten door alsnog op een extra daartoe bijeengeroepen gemeenteraad de politiecodex aan te passen. Zo ver komt het niet. Het college van burgemeester en schepenen was volgens de media de polemiek rond de borden beu en zal er dan toch plaatsen.

Het vat de gang van zaken onder de managers van het Schoon Verdiep goed samen. Liefst zouden ze geen verkiezingen houden maar een televoting. Maar als het echt moet, dan komen er toch verkiezingen. En als er teveel media-aandacht is rond plakborden, wel dan komen er borden. Als de managers intussen maar gerust gelaten worden terwijl ze nieuwe prestigeprojecten en andere vormen van citymarketing bedenken.

De beslissing om dan toch borden te plaatsen is een belangrijke stap en bevestigt de argumentatie die Rood! en nadien ook PVDA naar voor brachten over het arrogante stadsbestuur dat zich boven de eigen regels plaatste. Het verzet en de aandacht die dit kreeg, hebben ervoor gezorgd dat een ondemocratische maatregel werd ingetrokken. Opvallend is dat we hiervoor niet konden rekenen op actieve medewerking van verkozen gemeenteraadsleden. In dit debat vielen bijvoorbeeld de stemmen van de groene verkozenen en zelfs van PVDA-gemeenteraadslid Hosteaux niet op. Spijtig.

Als het stadsbestuur denkt dat ze nu rustig de afloop van Deadline 14/10 kan afwachten om te zien wat het effect van het dieetboek van De Wever is, dan vergist het zich. Rood! vraagt niet alleen plakborden, maar gaat verder in haar democratisch programma. We vragen beschermde borden om overplakken te vermijden. We vragen ook dat het bestuur een extra editie van het huis-aan-huis magazine ‘De Nieuwe Antwerpenaar’ openstelt om alle deelnemende partijen gelijke toegang tot de bevolking aan te bieden (en meteen de papierslag van de pamfletten te verminderen). Rond die punten zullen wij onze strijd onverminderd voortzetten.

Ondertussen stellen we vast dat de argumentatie die wij reeds begin juli ontwikkelden rond de plakborden algemeen erkend wordt. Dit is trouwens niet het enige thema waarrond we wel een en ander te zeggen hebben. Volg onze campagne of beter nog: werk er zelf actief aan mee!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: