Skip to content

Rood! wordt geweerd op het Antwerpse Kopstukkendebat!

maandag 17 september 2012

Op 23 september organiseert de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) een kopstukkendebat in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Een nobel initiatief waarvoor aanvankelijk ook Rood! was uitgenodigd. Dat was logisch: in een debat tussen lijsttrekkers is het normaal om alle lijsttrekkers aan bod te laten komen. Enkele dagen voor het debat effectief plaats zal vinden, kregen we een bizarre mail van de organisatoren met de mededeling dat ze vaststellen dat er teveel partijen zijn! En dat ze daarom Rood! maar schrappen. We mogen wel nog de zaal helpen vullen met 15 gratis zitjes (anderen betalen 5 euro inkom).

De VVJ schreef ons: “Bij de voorbereiding van het debat met de Antwerpse kopstukken zijn we tot de constatatie gekomen dat er te veel volk aan tafel zit om een goed debat te kunnen leiden. Er zijn gewoonweg te veel partijen die deelnemen. En om een vlot verloop van het debat mogelijk te maken, hebben wij een keuze moeten maken. Vandaar dat we u moeten meedelen dat Rood niet kan meedoen.” Bij de uitnodiging van de sprekers was er blijkbaar nog geen voorbereiding en werd ook niet stil gestaan bij het aantal uitgenodigden.

Ook de reden wordt ons – zes dagen op voorhand – meegedeeld: “Wij hebben daar lang over nagedacht en daar grondig over gediscussieerd. De lijn die we uiteindelijk getrokken hebben, loopt parallel met de huidige samenstelling van de gemeenteraad. We hebben beslist alleen die partijen te vragen die op hun lijsten kandidaten hebben die gemeenteraadslid zijn.”

De VVJ gaat dus voor het status-quo: enkel wie in 2006 werd verkozen, mag in 2012 opnieuw meedoen in de debatten. Zal de VVJ de tijd die de sprekers krijgen afmeten aan de resultaten van 2006 of aan de peilingen van 2012? Als we dan toch gewoon de peilingen of de vorige situatie laten bepalen wie wel en wie niet aan bod komt, waarom schaffen we dan niet ineens de verkiezingen af om wie nu in de raad zit daar te houden? Het zou het vlot verloop van het debat ongetwijfeld gemakkelijker maken.

Rood!-lijsttrekker Ivo Janssen reageerde: “Wij hebben akte genomen van uw beslissing om Rood! niet te laten deelnemen aan het kopstukkendebat. U zal begrijpen dat de argumentatie totaal ongeloofwaardig is. Enkele dagen voor datum ‘constateren’ welke partijen zijn uitgenodigd zou getuigen van een wel zeer amateuristische voorbereiding. Dit lijkt ons niet waarschijnlijk. Het klopt dat wij nog geen mandaat hebben in de huidige gemeenteraad. Wil dit voor uw organisatie zeggen dat wij geen visie kunnen hebben op het stadsbeleid? Betekent dit voor uw organisatie dat enkel ‘beroepspolitiekers’ au-serieux kunnen genomen worden? Eén van de belangrijkste speerpunten van ons programma is het invoeren van directe democratie. Wat wil zeggen dat burgers actief moeten betrokken worden bij het bestuur. De huidige besluitvorming wordt gedomineerd door een kleine groep ‘verkozenen’ die een afkeer hebben van rechtstreekse inspraak. De particratie is allesoverheersend. Door te kiezen voor een debat met enkel enkel partijen met verkozenen geeft u aan deze logica te volgen.”

Rood! blijft vasthouden aan de eis om in de verkiezingscampagne alle deelnemende lijsten gelijke toegang te geven tot debatten en tot publieke informatie over de verkiezingen (bijvoorbeeld in het gratis stadsblad ‘De Nieuwe Antwerpenaar’).

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: