Skip to content

Stem armoede en woningnood de stad uit! Stem Rood!

zondag 30 september 2012

Men zegt dat de stad armoede aanzuigt. Maar het omgekeerde is waar: de mensen die in Antwerpen wonen verarmen en geraken steeds moeilijker uit hun benarde situatie. Dagelijks worden er duizenden voedselpakketen uitgedeeld. De verkrotting neemt toe, zeker in bepaalde randdistricten. Vele zelfstandigen zien hun zaak failliet gaan. Werklozen worden geschrapt en verliezen hun uitkering. Ouderen komen moeilijk rond met hun pensioentje. In deze tijden van crisis zijn degelijk jobs een zeldzaamheid en activering zal hier niets aan veranderen.

Wat kan de stad doen?

  1. de stad moet het OCMW voldoende middelen verschaffen. Rood! eist een verhoging van het OCMW budget met 10%
  2. de stad kan zorgen voor sociale ondersteuning via wijkkantines en betere dienstverlening aan mensen in nood
  3. de stad kan ook zorgen voor betere tewerkstelling, te beginnen bij de stad zelf: deeltijdse betrekkingen met deeltijdse opleiding en vorming als opstap naar een goede baan zijn eenvoudig in te richten
  4. de stad moet iets aan de woningnood doen; te beginnen met de bouw van 10000 extra sociale woningen tegen het einde van de volgende legislatuur.

Gewoon volk eerst: deze kandidaten weten waarom

De grote hoeveelheid leegstaande panden in de stad vind ik wraakroepend omdat er zoveel mensen op zoek zijn naar een goedkope woning. Daarom heb ik zelf de voorbije jaren enkele leegstaande panden gekraakt (o.a. de rijkswachtkazerne Sint Andries) en bewoonbaar gemaakt. Zo kregen tientallen mensen een tijdelijk onderdak. Nu heb ik enkele leegstaande woningen ter beschikking gekregen waar hij onder de noemer ‘solidair wonen’ tracht mensen een thuis te geven. Je bent steeds welkom in het project ‘de regenboog’, Spoorwegstraat Berchem.
Johan Cabello / 36ste plaats

Door de stijgende armoede hebben veel inwoners onvoldoende middelen om dagelijks eten te kopen voor zichzelf of voor hun gezin. Daarom bied ik, samen met een sterke ploeg vrijwilligers, iedere dag gratis voedsel aan in de Ploegstraat in Antwerpen. Meer dan 100 mensen maken hiervan gebruik. Naast de voedselbedeling in de Ploegstraat zijn er in Antwerpen nog een 10-tal plaatsen waar voedsel en/of kledij wordt bedeeld.
Roger Dewagtere / 17de plaats

Samen werken Willem en Marina als vrijwilligers in verschillende dienstencentra en rusthuizen. Zij zien dagdagelijks dat vele senioren vereenzamen en het financieel steeds moeilijker hebben. Het werk van de vele vrijwilligers is lovenswaardig maar door het beleid worden de dienstencentra verplicht geld te vragen voor activiteiten. Hierdoor worden steeds meer mensen uitgesloten. Zelf heeft Willem gewerkt in een beschutte werkplaats. Aan de lijve heeft hij ondervonden dat de werkdruk ook daar erg is toegenomen en de lonen te laag zijn om van te leven.
Marina Nuyts / 18de plaats en Willem Heylen / 19de plaats

>>> PDF van dit pamflet

Advertenties
One Comment leave one →
  1. berghmans permalink
    woensdag 28 november 2012 21:15

    ik mevr berghmans wil mee voedsel bedelen op18 19 20 december graag ontvang ik een andwoord via emeal dianeberghmans@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: