Skip to content

Als het er écht op aankomt houdt alleen Rood! stand

maandag 1 oktober 2012

Op maandag 1 oktober gingen Rood!, Groen, Open VLD, N-VA en Vlaams Belang in debat over de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen op uitnodiging van de liberale studentenvereniging LVSV.

Zowel sp.a als PVDA stuurden hun kat naar dit debat. Geen enkele van de 55 kandidaten van deze beide partijen kon bereid worden gevonden tot deelname. Dus kwam het Erik De Bruyn en Freya Piryns toe om zowel de linkerflank als het centrum te verdedigen. Piryns nam het centrum voor haar rekening, De Bruyn de linkerflank.

Om de sfeer in de zaal te schetsen: er kon best gelachen worden met de ranzige grappen van Gerolf Annemans: ‘het voordeel van de tram op de Turnhoutsebaan onder de grond te laten rijden is dat je dan de Turnhoutsebaan niet meer hoeft te zien’. Er zat dan ook een stevige KVHV-claque in de zaal (Katholiek Vlaams Hoog Studenten Verbond, Vlaamsnationalistische kweekvijver voor extreem-rechts).
Wat veel minder in de smaak viel bij KVHV was het standpunt van Erik De Bruyn over de rellen in Borgerhout. Alle partijen, Groen incluis, hadden het over milde tot hardere vormen van repressie ‘tegen hen die onze westerse normen en waarden niet aanvaarden’. Enkel De Bruyn wees erop dat een haatfilm zoals ‘innocence of muslims’ weinig te maken heeft met westerse normen en waarden, maar heel veel gelijkenissen vertoont met de antisemitische haatfilms uit de jaren dertig. En dat het weliswaar toegelaten is om in een democratie een dergelijk gedrocht te maken, maar dat het zeker ook toegelaten -en zelfs wenselijk – is om daarover verontwaardigd te zijn. Weliswaar liever niet door te rellen op de Turnhoutsebaan, maar door een vreedzaam moment van verontwaardiging, gedragen door zowel moslims als niet-moslims tegen het schofferen van religieuze overtuigingen. Het weze gezegd door een fervent atheïst als Erik De Bruyn.

Deze opstelling contrasteerde met de laffe houding van Freya Piryns en de afwezigheid van de PVDA, twee partijen die graag koketteren met protest tegen wat zij het ‘hoofddoekenverbod’ noemen, maar die als het er écht op aankomt verstek laten gaan. Op 20 september hoorden we Mohamed Chebaa van de PVDA op een debat georganiseerd door VOEM –en dus met veel moslims in de zaal – nog ‘dapper’ (maar misplaatst) verkondigen dat de 200 relschoppers op de Turnhoutsebaan ‘tenminste mannen waren met ballen aan hun lijf’. Mohamed had beter ‘de ballen’ gehad om zijn partij ook eens te vertegenwoordigen op het debat op 1 oktober. Maar ja, prediken voor eigen kerk is altijd gemakkelijker.

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. Lukas permalink
  woensdag 3 oktober 2012 17:31

  Correct is korrect: bij PVDA was oorspronkelijk Peter Mertens gevraagd, maar hij kon niet. LVSV vond alle vervangers te min, waardoor ze aan Rood vroegen om te depanneren. Zelfde verhaal bij lvsv Gent, waar bart VDS pas gevraagd werd nadat Peter moest afzeggen.

  • Chebaa Mohamed permalink
   dinsdag 9 oktober 2012 17:30

   Geachte vrienden met Chebaa Mohamed hier,had heel graag willen komen maar ik was helemaal niet uitgenodigd.Als men mij had gevraagd dan zou ik zeker zijn geweest.Heb daar helemaal geen problemen mee,vrienden.
   Maar ons tijd komt nog, heb nog wat geduld makker.
   We zijn echte moslims en die hebben geduld ,makker.

   • Redactie Rood! Antwerpen permalink*
    donderdag 11 oktober 2012 09:38

    De PVDA was gevraagd maar is niet gekomen Mohamed.

 2. Joren permalink
  vrijdag 12 oktober 2012 22:41

  Ik lees hierboven, geschrreven door Mohammed C , kandidaat op de lijst van de PVDA

  Maar ons tijd komt nog, heb nog wat geduld makker.
  We zijn echte moslims en die hebben geduld ,makker.

  Ze zijn erg laag gevallen daar bij de PVDA om zo’n moslimbroeder op hun lijst te zetten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: