Skip to content

Rood! wil een leegstandstaks invoeren voor ondergrondse parkeergarages

vrijdag 5 oktober 2012

Erik De Bruyn, lijstduwer op de Rood! lijst voor de Antwerpse gemeenteraad, lanceerde op het ATV-debat over mobiliteit in de binnenstad een opmerkelijk voorstel.

Rood! pleit namelijk voor een leegstandstaks voor parkeergarages van grote kantoorgebouwen en winkels die in de avonduren en in de weekends ongebruikt blijven. Het is net dan dat de nood aan parkeerplaatsen voor de bewoners van de binnenstad het grootste is.

De omvang van het parkeerprobleem in de binnenstad wordt geïllustreerd door het feit dat de stad binnen de Singel 52.000 bewonerskaarten heeft uitgereikt voor slechts 37.000 parkeerplaatsen. Momenteel zijn er amper 5 buurtparkings met in totaal 138 plaatsen. De stad tracht daarom met zachte hand bedrijven ertoe te bewegen hun parkings na de kantoor- of openingsuren toegankelijk te stellen voor buurtbewoners. Maar dat lukt niet. Enkel de Delhaize aan de Plantijn & Moretuslei kon ertoe worden bewogen mee te stappen in een proefproject.

Zo zien heel wat Antwerpse privé- parkeergarages eruit na 17 uur en in het weekend.

Daarom moet de vrijblijvendheid eraf, meent de partij Rood! Naar analogie met de leegstandstaks zoals die reeds bestaat voor leegstaande panden pleit Rood! voor een leegstandstaks op parkeerplaatsen die ’s avonds en in het weekend onbenut blijven. Deze heffing moet ontradend werken en zal de bedrijven ertoe aanzetten om parkeerruimte tegen een laag, kostendekkend tarief ter beschikking te stellen aan buurtbewoners. De opbrengst van de heffing kan dan weer worden gebruikt om meer buurtparkings aan te leggen.

Het valoriseren van onbenutte ondergrondse private parkeerruimte is volgens Rood! de enige manier om het nijpende tekort op te lossen zonder de straten om te vormen tot parkeerplaatsen. Straten zijn in de eerste plaats leefruimten, met plaats voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en groen.

One Comment leave one →
  1. Bob Spaenhoven permalink
    vrijdag 5 oktober 2012 22:05

    Maggie DeBlock kan er toch daklozen huisvesten??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: