Skip to content

Politieke activist uit Berchem dreigt naar Sri Lanka uitgewezen te worden

vrijdag 16 november 2012

De afgelopen weken waren er verschillende wraakroepende voorbeelden van vluchtelingen die na een jarenlang verblijf in ons land dreigen uitgewezen te worden. Er waren de twee scholieren uit Schoten die naar Afghanistan dreigden uitgewezen te worden. En nu is er ook de politieke activist Muruganandam Murugathas, een socialist van Tamil-afkomst uit Sri Lanka. Hij zit in Steenokkerzeel om uitgewezen te worden.

Murugathas, Thas voor de vrienden, kwam 18 jaar geleden naar ons land en heeft hier een vrouw en twee jonge kinderen (7 en 4 jaar). Vrouw en kinderen hebben papieren, maar Thas niet. Hierdoor kon hij totnutoe zelfs niet eens met zijn vrouw trouwen. De aanvraag om te trouwen, is lopende bij het district Berchem. Omdat de Sri Lankese ambassade in België stelselmatig moeilijk doet om documenten aan mensen van Tamil-afkomst te bezorgen, trokken socialisten in Sri Lanka naar de bevoegde diensten om een geboortecertificaat van Thas te bemachtigen en op te sturen.

In ons land is Thas politiek actief, zowel in de campagnes van de Tamil-gemeenschap naar aanleiding van het bloedbad in Sri Lanka in 2009, waarbij volgens schattingen minstens 75.000 doden vielen, als in campagnes van de arbeidersbeweging hier. Als lid van LSP nam Thas deel aan betogingen, stakingspiketten,… In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voerde hij mee campagne voor Rood!

Het terugsturen van Tamils naar Sri Lanka is betwist. Human Rights Watch pakte eerder dit jaar uit met een rapport over hoe terug gestuurde Tamils in Sri Lanka werden gemarteld. Het leidde er toe dat het Britse Hooggerechtshof in een aantal gevallen de uitwijzing van Tamils tegen hield. Het volstaat om verdacht te worden van banden met actiegroepen om bij terugkeer in Sri Lanka vervolgd te worden. Wat zou er dan niet gebeuren met iemand die algemeen bekend staat als politieke activist?

Dinsdagochtend werd Thas opgepakt nadat hij zijn kinderen naar school had gebracht. Zijn vrouw was toen al vertrokken naar haar werk. Momenteel zit Thas in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Er werd een petitie opgestart en er worden protestmails gestuurd naar staatssecretaris De Block en de Dienst Vreemdelingenzaken. Hierbij kwamen er tientallen reacties, zelfs vanuit het buitenland met protestmails uit onder meer India en Kazachstan.

Europees Parlementslid Paul Murphy (Socialist Party, Ierland) stuurde een protestbrief naar staatssecretaris Maggie De Block. Daarin schrijft hij onder meer: “Ik ben lid van de Zuid-Azië delegatie in het Europees Parlement die de relaties tussen de EU en Sri Lanka bespreekt. Ik heb Murugathas meermaals ontmoet om mijn werk bij die delegatie te bespreken. Ik ken de situatie in Sri Lanka van mijn werk bij deze delegatie alsook doorheen vele contacten in het land. Het VN-rapport ‘Report of the secretary general’s internal review panel on UN action in Sri Lanka’ toont aan hoe werd gefaald om burgers te beschermen in de laatste maanden van de burgeroorlog. Er is heel wat bewijsmateriaal dat er inbreuken op de mensenrechten waren en dat de discriminatie van de regering tegen de Tamil-minderheid onverminderd wordt voortgezet na het einde van de oorlog”.

Het repressieve asielbeleid leidt tot heel wat menselijke drama’s. Daarbij wordt zo willekeurig tewerk gegaan dat levens in gevaar worden gebracht.

Rood! vraagt om de petitie tegen de uitwijzing van Thas te ondertekenen (dat kan op: http://www.petities24.com/stop_uitwijzing) en om protestmails te sturen naar staatssecretaris Maggie De Block en de Dienst Vreemdelingenzaken (emails: info.maggiedeblock@ibz.fgov.be en helpdesk.dvzoe@dofi.fgov.be met kopie aan tamil@socialisme.be).

Geert Cool

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: