Skip to content

Gaat het Vlaams Belang in Antwerpen de sociale toer op?

zaterdag 22 december 2012

De armoede in Antwerpen is de laatste jaren sterk gestegen. In België moeten meer dan 117.000 mensen beroep doen op noodhulp in de vorm van voedselbedeling. In de vele hulporganisaties in Antwerpen hebben de meestal vrijwillige medewerkers dan ook al jaren de handen vol. Zij verdienen in de eerste plaats respect en ondersteuning want hulp bieden aan de armsten in de stad wordt vaak met misprijzen bekeken. Vooral ‘nationalistisch-gezinden’ zijn van oordeel dat deze groep, en zeker de niet-belgen, de paria’s zijn van de maatschappij, die eerder moeten verdreven dan geholpen worden.

Wie deze week goed geluisterd heeft naar de persconferentie van Vlaams Belang en hun voorstellen ter bestrijding van de armoede gelezen heeft, zal begrepen hebben dat hun discriminerend discours ongewijzigd is gebleven. Sterker nog nooit eerder hebben zij zo duidelijk gesteld dat sociale voorzieningen en noodhulp een voorrecht zijn voor Vlamingen onder de slogan  ‘eigen volk eerst’. Met uitzondering van de door hen zelf gesteunde organisaties als ‘Moeders voor moeders’ en ‘Onthaal Sint Antonius’ vinden zij dat ‘Vlaamse’ hulpbehoevenden aan hun lot worden overgelaten. Niet om de armoede in de stad te bestrijden maar enkel om het eigen discriminerende programma te propageren lanceren zij de actie ‘Vlamingen helpen Vlamingen’. Zij hebben hun inspiratie gehaald bij de Griekse extreem rechtse partij Gouden Dageraad. Deze partij geeft op schandelijke wijze voedselhulp aan ‘echte ‘Grieken. Aan anderen wordt soms zelfs met geweld hulp geweigerd. Krijgen we binnenkort ook in Antwerpen zulke taferelen te zien wanneer Vlaams Belang militanten hun voedselpakketten, rijkelijk gevuld met varkensvlees, zullen verdelen?

Met Rood! wensen wij hierbij de actie ‘gewone mensen helpen gewone mensen’ voor te stellen. Deze ‘actie’ is al jaren geleden in alle stilte gestart op vele plaatsen in Antwerpen. Leden en sympathisanten van Rood! engageren zich in verschillende werkingen die armoede bestrijden. Soms als bezielers zoals bij de dagelijkse voedselbedeling in ’t Klooster (Ploegstraat, Antwerpen) of  buurthuis Stroboertje en soms als vrijwillige ondersteuning zoals in de vele buurt en seniorenwerkingen of bij de voedselbedeling van Occupy Antwerpen. Noodhulp is meer dan een voedselpakket aanbieden. Het is ook onderdak bieden, hulp verlenen bij administratie, kinderopvang, ziekenzorg, enz.

Het is eveneens mensen waarderen voor wie ze zijn. En dit staat los van nationaliteit, afkomst, geloof of moedertaal. Wij wensen hierbij alle vrijwilligers die zich hiervoor inzetten te bedanken en hopen dat in 2013 de armoede bestreden wordt door structurele oplossingen (verhogingen van de uitkeringen, meer kwaliteitsvolle tewerkstelling, meer sociale woningen, betere kinderopvang en ouderenzorg) zodat deze hulpverleners niet langer het gevoel hebben te moeten dweilen met de kraan open.

http://nos.nl/artikel/401354-voedselhulp-alleen-voor-grieken.html

Ivo Janssen

Woordvoerder Rood! Antwerpen

0486/93.15.98.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: