Skip to content

Nieuwe Antwerpse gemeenteraad geïnstalleerd. Rood! deelt pamflet uit… en krijgt GAS-boete

donderdag 3 januari 2013

Op 2 januari werd de nieuwe Antwerpse gemeenteraad geïnstalleerd. Voor Rood! was dit net als voor Ademloos en BBTK een reden om met een groep militanten een pamflet te verspreiden. Ademloos vroeg aandacht voor het verzet tegen het BAM-tracé, BBTK tegen het uitbreiden van de koopzondagen en de gevolgen daarvan voor het personeel. Niet iedereen wist te appreciëren dat Rood! een pamfletje uitdeelde. Zodra een pamflet ‘politiek getint’ is, moet voor het uitdelen toelating worden gevraagd. Vrije meningsuiting in de 21ste eeuw doet verdacht veel denken aan die van de 19de eeuw. Hieronder het pamflet dat we uitdeelden aan de gemeenteraad.

Verzet tegen sociale uitsluiting en uitverkoop nodig!

Het nieuwe bestuur onder De Wever maakt zich op voor een hard asociaal beleid dat zich zonder toegevingen keert tegen de werkende bevolking en de armste lagen. De ernst van de aanvallen vereist een linkse oppositie die daar even vastberaden en consequent tegen ingaat.

Het stadsbestuur erkent dat er tekorten zijn op vlak van werk, huisvesting, onderwijs, kinderopvang,… Die tekorten zijn mee het resultaat van jarenlang ‘pijnloos’ besparen. Nu wil De Wever een versnelling hoger schakelen. De tekorten zullen niet aangepakt maar verscherpt worden. De slachtoffers van de tekorten worden verdeeld op basis van taal, afkomst of werkervaring. Als would-be ‘keizer van ’t stad’ kent De Wever zijn klassiekers: verdeel-en-heers!

Het personeel van de stad of van met de stad verbonden diensten staat er niet goed voor. Daar wil De Wever bijzonder drastisch te werk gaan: selectieve niet-vervanging van stadspersoneel, ondermijning van het stakingsrecht in de haven, verdere afbouw/privatisering van het voormalige stedelijke onderwijs,… Dit is een totale uitverkoop van de stad!

Het bestuur maakt nu al duidelijk dat het niet zal aarzelen om tegen de wil van de lokale bevolking in te gaan. Het BAM-tracé, waar een meerderheid zich bij referendum tegen uitsprak, ligt nog steeds op tafel. Extra middelen voor het lokale bestuur van de districten komen er niet. Inspraak zou De Wever wellicht liefst beperken tot de lezersrubrieken van de ‘boekskes’ waarin hij zo prominent aanwezig is. Voor wie zich al te kritisch opstelt, kan het bestuur teruggrijpen naar de willekeur van de GAS-boetes.

De enigen die voordeel zullen halen uit het nieuwe beleid zijn de grote bedrijven die nieuwe voordelen krijgen, de vastgoedspeculanten die op hun wenken worden bediend, de investeerders in prestigeprojecten (denk maar aan het casino) en de reclamemanagers die gerust mogen zijn: hun heerschappij op het Schoon Verdiep blijft onveranderd voortduren.

Dit bestuursakkoord is een veralgemeende uitverkoop van de stad, gekoppeld aan grootschalige sociale uitsluiting met een blijvend democratisch deficit. Met Bart De Wever als hoofd van de politie, Ludo Van Campenhout als schepen voor uitverkoop en Liesbeth Homans als schepen voor uitsluiting wordt de uitvoering van dit programma ook gegarandeerd. Liberalen en christen-democraten zitten erbij voor spek en bonen.

Tegen dit beleid is een scherpe en consequente linkse oppositie vereist. Een oppositie die de verzuchtingen van de bevolking politiek vertaalt, mee het voortouw neemt in het organiseren van de oppositie op straat en dit kadert in de uitwerking van een klaar en duidelijk alternatief dat het geld hiervoor haalt waar het zit.

Rood! verbindt er zich toe om een rol te spelen in de linkse oppositie. We hopen dat de linkse verkozenen in de raad hun positie zullen aangrijpen om, even consequent als De Wever zijn bazen dient, de belangen van het gewone volk op straat en in de raad te verdedigen. In dat geval zullen ze met Rood! over een loyale bondgenoot beschikken.

Pamflet Rood! 2 januari 2013 (pdf)

One Comment leave one →
  1. Steph Feremans permalink
    zaterdag 5 januari 2013 13:54

    mij nu toch niet duidelijk of iemand daar nu ja dan nee Gas boete voor kreeg. Want als dat het geval zou zijn zou ik toch veel meer comments horen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: