Skip to content

Politieke activist van Tamil-afkomst vrij

donderdag 3 januari 2013

We berichtten eerder over de dreigende uitwijzing van de Berchemse Tamil-activist Thas. Op 13 november werd hij thuis opgepakt en naar het gesloten centrum van Steenokkerzeel overgebracht met het oog op uitwijzing. Er volgde een campagne die ook door Rood! werd ondersteund en nu resultaat heeft opgeleverd. Gisteravond werd Thas feestelijk thuis ontvangen door zijn vrouw en kinderen. Hij krijgt politiek asiel en kan blijven.

Achttien jaar geleden kwam Thas naar België. Alle procedures om asiel of een regularisatie te krijgen, liepen op niets uit. Stilaan was er gewenning aan een leven zonder papieren en rondom hem raakten de papieren van vrienden en gezinsleden wel in orde. Maar niet voor Thas. Op 13 november bracht hij ’s ochtends zijn kinderen naar school terwijl zijn vrouw al naar het werk was vertrokken. Bij zijn thuiskomst werd hij opgepakt en meteen naar Steenokkerzeel gebracht.

Als politieke activist is Thas in ons land betrokken bij campagnes, acties,… Met de laatste verkiezingen stond hij samen met anderen in voor het bussen van pamfletten van Rood! in Berchem en Deurne.  Eerder was hij ook op verschillende stakingspiketten en betogingen aanwezig.

In Antwerpen zijn er honderden Tamils die Sri Lanka ontvlucht zijn wegens het oorlogsgeweld en de aanhoudende discriminatie tegen de Tamil-sprekende minderheid in dat land. Sinds het bloedige ‘einde’ van de burgeroorlog in 2009 – waarbij tienduizenden burgerslachtoffers vielen- waren er tal van acties om het bloedvergiet aan te klagen. Wie aan zo’n activiteiten deelneemt, wordt door het regime als ‘terrorist’ gebrandmerkt. Dat de Sri Lankese autoriteiten op de hoogte zijn van de betrokkenheid van Thas bij deze acties bleek al snel na zijn aankomst in Steenokkerzeel. Hij kreeg er telefoon van de ambassade met de vraag wanneer hij zou terug gaan en wat net het adres van zijn vrouw en kinderen was…

Zodra Thas naar Steenokkerzeel werd overgebracht, werd een campagne opgezet. Zo was er onder meer een petitie en werd de Dienst Vreemdelingenzaken met protestmails bestookt. Tegelijk werd een nieuwe asielprocedure opgestart rond de politieke activiteiten van Thas in België en de gevaren voor een politieke Tamil-militant in Sri Lanka. Tevens werd alles klaar gestoomd zodat Thas eindelijk officieel met zijn vrouw zou kunnen trouwen.

Op 20 december werd Thas geïnterviewd door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen. Daar was meteen duidelijk dat de argumentatie van Thas indruk maakte. Op 2 januari kreeg hij vervolgens het verlossende nieuws: hij mocht inpakken en naar huis vertrekken, naar zijn vrouw en kinderen in Berchem. Thas en zijn gezin, vrienden, kameraden,… bedanken iedereen die zich tegen zijn dreigende uitwijzing heeft verzet.

Geert Cool

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s