Skip to content

De Wever laat zijn tanden zien. Eerste doelwit: een betoging die er geen is…

zondag 13 januari 2013

14borgerhoutSommige zaken veranderen niet in Antwerpen. De woorden Turnhoutsebaan, SMS en moslim staan nog steeds gelijk aan een massale samenscholing van ordehandhavers en journalisten. Ook nieuwbakken burgemeester De Wever was er het afgelopen weekend snel bij om zich krachtig op te stellen: iedereen die zou deelnemen aan een niet-toegelaten betoging op de Turnhoutsebaan zou onverbiddelijk vervolgd worden. Opmerkelijk detail: niemand lijkt weet te hebben van enige oproep tot een manifestatie.

Al goed dat het samenscholingsverbod niet van toepassing was op het massaal neergedaalde leger van journalisten die allemaal uitgebreid bericht uitbrachten van wat letterlijk een non-event was. Met livebeelden in het televisienieuws en uitgebreide analyses werd het doortastende optreden van keizer De Wever op de kijkers en lezers losgelaten. De N-VA-burgemeester maakte meteen van de gelegenheid gebruik om bekend te maken dat de stadsslogan “’t stad is van iedereen” zal verdwijnen. Of “divide et impera” (verdeel en heers) ook officieel in de plaats komt, is niet geweten.

Het feit dat niemand weet lijkt te hebben van een oproep tot actie in Borgerhout afgelopen weekend, doet vragen rijzen over het machtsvertoon van De Wever. In de buurt wordt het gezien als een poging van De Wever om zichzelf te manifesteren, hij wil laten zien dat ’t stad van hem is. Inzake belangstelling kon De Wever eens te meer niet klagen. Bij gebrek aan een betoging was het enige nieuws van de dag dat De Wever alle acties had verboden en hard zou optreden met combitaksen en GAS-boetes.

Het doet een aantal vragen opwerpen:

  • Heeft De Standaard de informatie gecontroleerd vooraleer het verhaal van de SMS werd gebracht? Zoja, op welke sociale media werd door wie opgeroepen tot een betoging? Wie heeft eigenlijk zo’n SMS gekregen?
  • Hebben politie en stadsbestuur die informatie gecontroleerd en bijvoorbeeld de initiatiefnemers gecontacteerd? Of hebben ze zich louter laten leiden door wat ze in De Standaard lazen?
  • Hoeveel heeft het machtsvertoon rond het samenscholingsverbod gekost? Werden andere opties buiten een samenscholingsverbod overwogen?
  • Zal het stadsbestuur voortaan iedere niet-aangekondigde manifestatie met combitaksen en GAS-boetes de kop indrukken? Hoe ziet het stadsbestuur het recht op vrije meningsuiting?
  • Even terzijde: was de overwinningsmars van Bart De Wever en zijn N-VA naar het stadhuis op 14 oktober eigenlijk een aangevraagde manifestatie?

Met het ‘harde optreden’ tegen de niet-bestaande betoging krijgen we een voorsmaakje van wat De Wever ons de komende zes jaar zal brengen. Dat beleid wordt ondersteund door het gerecht, procureur Dams verklaarde dat de tijd van ‘horen, zien en zwijgen’ voorbij is. Krijgen we na de camera’s, de irritante politiehelikopter en de GAS-boetes nu een nieuwe tendens van “iedereen informant”? Het 1984 van Big Brother komt op die manier wel akelig dichtbij.

Wij zeggen neen aan de ondermijning van democratische rechten, het verbod op actievoeren, willekeurige maatregelen zoals samenscholingsverboden en GAS-boetes naargelang het de burgemeester uitkomt. Er waren al elementen van dat beleid bij het vorige bestuur aanwezig, maar nu wordt een versnelling hoger geschakeld.  Ook het verzet tegen het asociale beleid van de nieuw-vlaamse liberalen moet een versnelling hoger schakelen!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: