Skip to content

Voor een onmiddellijke afbouw van atoomenergie in België “Stop Tihange” “Stop Doel”

woensdag 13 maart 2013

DIGITAL CAMERAZondag, 10 maart trokken Rood!-militanten door een mistig en winters landschap in een geanimeerde massa van rond de 1500 mensen vanuit Huy naar de atoomcentrale van Tihange aan de Maas. Een actie op initiatief van de coalitie “Nucleaire – STOP – kernenergie” en het Europese partnerschap tegen de centrale van Tihange, gericht tegen kernenergie, voor hernieuwbare energie en voor de onmiddellijke afbouw van de oude reactor van Tihange. Naast de aanwezigheid van manifestanten uit het ganse land ook talrijke groepen uit Duitsland, Nederland en zelfs Frankrijk. Met optredens en toespraken in vier talen werd de manifestatie afgesloten voor het reactorgebouw van Tihange. Dit alles net twee jaar na de Fukushima-ramp in Japan, die nog steeds aan de gang is en die de atoomlobby liefst zo vlug mogelijk uit ons geheugen zou willen wissen.(Zie foto’s hieronder)

Waarom pleiten wij tegen de aanwending van atoomenergie en voor de onmiddellijke afbouw van de bestaande centrales in België ?

1. Er is geen duurzame oplossing voor het kernafval

In België wordt elk jaar tientallen tonnen hoogradioactief afval geproduceerd dat nog miljoenen jaren gevaarlijk radioactief blijft.

2. Kernenergie is vervuilend en niet CO2-neutraal

Vervuilend : vooral bij de verwerking van kernafval worden grote hoeveelheden radioactiviteit geloosd in de lucht en het water.

Niet CO2-neutraal : in elke fase van het proces, vanaf de uraniummijn tot de verwerking worden broeikasgassen uitgestoten. Bij de ontginning van uranium en het verschepen ervan naar industrielanden, voor de constructie en het onderhoud van de infrastructuur, voor de verwijdering van het gebruikte uranium, voor het transport van kernafval en de verwerking ervan.

3. Kernenergie is gevaarlijk

Een ernstig ongeval in Doel of Tihange zou een groot deel van België, Nederland en Duitsland voor onbepaalde tijd onbewoonbaar maken.

4. Kernenergie is niet verzekerbaar

Een ernstig ongeval zou duizenden miljarden euro’s kosten, los van het onnoemelijk menselijk leed. Electrabel was slechts verzekerd voor 300 miljoen euro. Het volledige risico verzekeren zou kernenergie tot 1 euro/kWh duurder maken.

5. Kernenergie leidt tot de verspreiding van atoomwapens

Kernenergie is ontstaan uit de atoomwapenprogramma’s. Zowat alle landen die illegaal atoomwapens hebben ontwikkeld, hebben dit gedaan onder het mom van ‘civiele’ nucleaire programma’s.

6. Kernenergie is marginaal

Slechts ong. 2,3% van de energie wereldwijd is afkomstig uit de productie van kernenergie en dit neemt nog af door de snelle groei van hernieuwbare energie. In Europa duurt het 12 jaar om één enkele kerncentrale te bouwen, terwijl er elk jaar windturbines worden bijgeplaatst die zoveel elektriciteit produceren als 2 grote kerncentrales.

7. Kernenergie is duur

In België heeft de consument meer dan 28 miljard euro betaald voor de kerncentrales, een aderlating voor onze economie. Een nieuwe reactor kost vandaag meer dan dertig jaar geleden, terwijl de kostprijs van hernieuwbare energie daalt. Als we bovendien de prijs voor de verwerking van het kernafval en die van een mogelijk ernstig ongeval in rekening zouden

brengen zijn de totale kosten buitensporig en niet te overzien. Zelfs zonder hier rekening mee te houden is windenergie vandaag al goedkoper dan kernenergie.

8. Kernenergie is slecht voor het klimaat

Het rekken van de levensduur van de oude kerncentrales met enkele jaren staat de ontwikkeling van hernieuwbare energie in de weg. Binnen enkele decennia zal kernenergie hoe dan ook verdwijnen, wegens te duur of bij gebrek aan schaars uranium. Intussen hebben we de keuze: geld investeren in gevaarlijke, dure, inefficiënte kernenergie zonder toekomst ofwel in goedkopere hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Dit laatste levert veel meer op voor het klimaat.

9. Kernenergie is antidemocratisch

Kernenergie is ontstaan uit militaire programma’s. De geheimhouding zat er al van in het begin ingebakken. Maar sinds de aanslagen op de WTC-torens van 9/11 is het zo mogelijk nog erger: alle technische informatie is nu geheim, omdat de overheid een terroristische aanslag vreest. Dit maakt een democratisch debat over kernenergie onmogelijk.

Onze elektriciteitsproductie is vandaag bijzonder inefficiënt en verspillend door haar centralisatie(hoge transportkost). Enkel een gedecentraliseerd systeem van stroomproductie biedt een soepele, democratische en doelmatige uitweg.

Kerncentrales stand van zaken

Wij eisen :

  • Respecteren van alle engagementen van 2003!

  • Definitieve sluiting van Doel 3 en en Tihange 2!

  • Geen verlenging en onmiddellijke afbouw van Tihange 1!

  • Afbouw van alle atoomcentrales!

  • Voor onmiddellijke investeringen in een programma van isolatie en hernieuwbare energie!

  • Socialisatie van de energieproductie onder controle van de sociale meerderheid!

Foto-impressie

 DIGITAL CAMERADIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA  DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA  DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA  DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA  DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: