Skip to content

GAS-schande breidt verder uit – democratische rechten onder vuur

maandag 27 mei 2013

monsantoMaar liefst een 80-tal GAS-boetes werden er uitgedeeld op een protestactie tegen Monsanto en het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen door de agro-industrie. Terwijl bedrijven zonder dat wij daar iets over te zeggen hebben, bepalen wat er op ons bord komt en hoe ze daar maximaal winst kunnen uithalen, wordt het protest van diegenen die daar vragen bij stellen hardhandig aangepakt. Kapitalisme op zijn best: wie teveel vragen stelt, krijgt GAS.

George Orwell zei ooit: ‘In tijden van universeel bedrog, is het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad’. Dat geldt zeker voor het bekendmaken van de impact van de agro-industrie en de winsthonger op onze voedselketen en dus op wat we eten. Hieruit blijkt immers hoe een kleine toplaag van grote aandeelhouders een wel bijzonder grote macht over ons leven heeft. We kunnen eervolle pogingen doen om daar als individu buiten te blijven, maar daarmee wordt de macht van de multinationals niet gebroken. Om zelf de controle over ons eigen leven in handen te kunnen nemen, moeten we de sleutelsectoren van de economie onder publieke controle plaatsen. Dan kunnen we democratisch beslissen hoe en wat er wordt geproduceerd. En dan kunnen we de winsthonger van ons bord houden!

Zaterdag was er een internationale actiedag tegen Monsanto, een bedrijf dat symbool staat voor het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen. Er was een grote betoging in Brussel met naar schatting 3.000 deelnemers. Tegelijk was er in Antwerpen een kleinere actie met een 200-tal aanwezigen. Het is opvallend dat deze acties een dergelijke mobilisatie op de been brachten, het was immers relatief spontaan georganiseerd. Hierdoor was er in Antwerpen blijkbaar geen toelating. Om in Antwerpen te protesteren, moet weken op voorhand een toelating worden aangevraagd en zijn er strikte voorwaarden. Liefst zou de stad betogingen verwijzen naar een afgelegen plaats buiten de stad waar zeker niemand het protest opmerkt.

De Antwerpse betogers trokken van de Groenplaats naar het Centraal Station. De politie liet even betijen, maar dat was enkel om nadien des te harder toe te slaan. Een 80-tal mensen werd opgepakt. Zij kregen een GAS-boete wegens deelname aan een niet-toegelaten betoging. Wie betoogt, moet blijkbaar eerst controleren of er wel een toelating is. Deelnemen aan een betoging kan voortaan een dure grap worden.

Voor het stadsbestuur van De Wever is het een win-win situatie: zij winnen twee keer. Ten eerste wordt protest ontmoedigd en ten tweede is het een goede operatie voor de stadskas. Reken maar uit: 80 keer een GAS-boete die kan oplopen tot 250 euro betekent 20.000 euro in de pocket! Daarmee kan de nieuwe elektrische fiets van de burgemeester meteen afbetaald worden. Zelfs indien het zoals te verwachten valt maar een boete van 50 euro is, gaat het nog steeds om 4.000 euro.

Het meest schandalige is de aanval op het recht om vreedzaam te manifesteren. Na de ‘ingebedde’ journalistiek wordt nu ook enkel ‘ingebed’ protest toegelaten. Bovendien wordt duidelijk hoe de GAS-boetes, zoals tegenstanders ervan steeds stelden, gebruikt worden om op een totaal willekeurige wijze iedere vorm van contestatie en protest de kop in te drukken. Voormalig vrederechter Jan Nolf schreef recent nog in een opiniestuk op Knack.be: “Binnenkort wordt GAS niet alleen ingezet tegen vrolijke rakkers als Occupy Antwerp maar massaal tegen betogingen, net als de Canadese Matrakkenwet.” Zaterdag werd in Antwerpen kennis gemaakt met die Canadese matrakkenwet…

Geert Cool

Advertenties
One Comment leave one →
 1. Lea permalink
  zondag 2 juni 2013 11:50

  weer een voorbeeld van Gemene Administratieve Stadssancties
  Antwerpen, onsportiefste hoofdstad van Europa?

  De boeren in België worden gesubsidieerd als ze Monsanto zaden gebruiken.
  We betalen allen mee aan een verrot systeem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: