Skip to content

Solidariteit met beweging in Turkije

donderdag 13 juni 2013

turk12Honderdduizenden mensen trekken in Turkije de straat op om te protesteren tegen het neoliberale en autoritaire regime van premier Erdogan. Wat begon als een kleinschalig protest tegen het kappen van een park om een shoppingcenter te bouwen, is uitgegroeid tot een massabeweging die het volledige regime in vraag stelt. Afgelopen weekend was er ook in Antwerpen een solidariteitsactie waarop leden van Rood! aanwezig waren.

Het neoliberale offensief in Turkije leidt tot het verdwijnen van zowat iedere publieke ruimte. De bouw van een shoppingcenter in plaats van het Gezi Park aan het Taksimplein is geen alleenstaand gegeven. Bouwbedrijven uit de omgeving van de premier doen gouden zaken terwijl de premier allerhande prestigeprojecten laat uitvoeren.

Hardhandige repressie tegen de bezetters van het Gezi Park leidde tot een breed gedragen beweging van eerst tienduizenden en daarna honderdduizenden betogers doorheen het hele land. Pogingen van het regime om het protest dood te zwijgen of als louter seculiere beweging voor te stellen, konden niet verhinderen dat de beweging bleef aangroeien. De totale ondermijning van alle democratische rechten leidt wereldwijd tot verontwaardiging.

Afgelopen zondag kwamen op de Groenplaats in Antwerpen ongeveer 250 mensen samen om hun solidariteit met de Turkse betogers te uiten. Er werden slogans geroepen als ‘Erdogan ontslag’. Enkele leden van Rood! waren eveneens aanwezig om hun solidariteit te betuigen.

Geert Cool

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: