Skip to content

Besparingsmaatregelen in Antwerpen passen in de N-VA doelstelling: de nieuwe Antwerpenaar zal vermogend en Vlaams zijn.

dinsdag 25 juni 2013

asociaalEen  gebrek aan krachtdadige aanpak kan het Antwerpse bestuur moeilijk verweten worden. De ‘te volgen weg’ en ‘de visie’ van deze bestuursploeg, met N-VA, N-VA en N-VA, zijn eveneens duidelijk.

“De nieuwe Antwerpenaar zal vermogend en Vlaams zijn!”

Reeds in het verkiezingsprogramma van N-VA is gesteld dat het OCMW zich meer moet richten op haar kerntaken en meer samenwerking moet gezocht worden bij private ondernemingen voor andere sociale functies.   Organisaties gericht naar sociaal zwakkeren moeten geëvalueerd worden en zo mogelijk afgeslankt. Vooral sociale restaurants en dienstencentra ging men kritisch bekijken. Daarom kan de besparing in het budget van OCMW van 8,6 miljoen en 2,75 miljoen voor het zorgbedrijf onmogelijk als verrassing komen. De doelstelling van deze besparingen is  niet zozeer bedoeld om de stadsfinanciering gezond te houden maar eerder om de stad minder aantrekkelijk te maken voor sociaal zwakkeren en mensen met een laag inkomen.

De afschaffing of vermindering van subsidie voor een heel aantal sociale en culturele organisaties past eveneens in de doelstelling om meer privé investeerders en initiatieven naar de stad te lokken en te ondersteunen. Op die manier wil het bestuur, meer nog dan het vorige, van Antwerpen een prestigieuze cultuur en sportstad maken. Opnieuw in de eerste plaats bedoeld om de vermogende Antwerpenaar te plezieren. De geplande besparing in het budget voor bosklassen in de stedelijk onderwijs hoort in hetzelfde plaatje. Men ziet de kinderen liever naar pretparken gaan dan genieten in de natuur.

Opvallend is ook de, soms spectaculaire, verhoging van de budgetten in de districten voor de Vlaamse feestdag. Opwaarderen van de Vlaamse cultuur door van 11 juli hét evenement van het jaar te maken is een duidelijk signaal naar de Antwerpenaar van niet-Vlaamse origine. Niet de buurt- of solidariteitsfeesten zullen kenmerkend zijn voor Antwerpen maar aloude Vlaamse gewoonten zullen pleinen en straten sieren tijdens zomerse weekends. Ook dit is terug te vinden in het N-VA-programma.

Wij hechten geen geloof in ‘praten met het middenveld’ om tot realistische bezuinigingen te komen. Ook het pleidooi om alle gemeentelijke sociale diensten te behouden zoals ze nu zijn is onvoldoende. Zoals de oppositie voorstelt.

Een goed bestuur moet niet enkel anticiperen op de stijgende armoede, een goed bestuur moet armoede voorkomen! Dit kan enkel door te kiezen voor buurtontwikkeling in plaats van prestige projecten. Dit kan enkel door meer middelen te geven aan buurtorganisaties in plaats van aan privé ontwikkelaars. Het protest van de ‘sociale bewegingen’ is geen protest voor het zelfbehoud van de werkingen maar voor het behoud van een leefbare stad! Dat protest steunen we met Rood!

Ivo Janssen

Woordvoerder Rood! Antwerpen

Advertenties
One Comment leave one →
  1. willem permalink
    woensdag 26 juni 2013 08:25

    INDIEN WE GEEN GELD KUNNEN KRIJGEN OM AAN CULTUUR EN SOCIALE werkingen te doen kan er ook geen geld uitgegeven worden aan een 11 julie viering van de vlaamse overheid ( besparingen moeten ook tellen voor vlaamse feestdagen ) hang op 11 juli een zwarte rouw vlag aan je venster als protest tegen de besparingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: