Skip to content

De gewone man spreekt: “Ieder kind heeft het recht om, één keer per jaar, samen te kunnen spelen aan de zee of in het bos…. ook een Antwerps kind.”

maandag 23 september 2013

Als 6 jarige zag ik voor het eerst de zee. Spelen aan het strand en zandkastelen bouwen, schelpen rapen en garnalen vangen met een netje. Pootje baden (verder durfde ik niet) in de branding.  Als kind speelde ik, vaak tot ’s avonds laat, met de kinderen uit de straat in de velden en bos in de buurt.

Als kind vond ik dit alles heel normaal. Ik dacht dat alle kinderen naar de zee gingen en in bossen konden spelen. Ik was naïef zoals alleen kinderen dit kunnen zijn.

Vandaag zie ik, als volwassene, dat veel kinderen in Antwerpen deze kans niet krijgen. Ik zie kinderen op vrije dagen en in de vakantie thuis zitten en zich vervelen. Ik herinner mij de Panorama uitzending van enkele weken geleden over armoede. Waarin een kind vertelde dat hij de hele vakantie binnen bleef op het kleine appartement waar hij woonde samen met zijn vader. Ik herinner mij de vader die alle moeite deed om zijn kind een leuke vakantie te geven maar een uitstap naar zee of naar een bos… was financieel niet mogelijk. Met een inkomen van 700 à 800 euro rest er na huishuur, voeding, en kleding niets veel meer. Een ‘dagtrip naar zee’ is dan pure luxe. Misschien vinden vele hardwerkenden burgers dit gewoon. Mensen met een laag inkomen hebben het toch aan zichzelf te danken? Het is toch hun eigen schuld dat hun kinderen een saaie vakantie hebben.

De realiteit is helaas anders. De spiraal van de armoede is onverbiddelijk en gaat steeds neerwaarts. De armoede in Antwerpen wordt steeds groter. Steeds meer kinderen dreigen te vereenzamen.  Een stadsbestuur mag dit niet zomaar laten gebeuren. Een stad moet zijn inwoners koesteren, zeker de kinderen.

Volgend jaar zal het  110 jaar geleden zijn dat de stad een locatie aankocht, in Kalmthout, om stadskinderen  in schoolverband  te laten kennismaken met de natuur. Enkele jaren later kocht de stad een domein aan in Koksijde zodat scholen een goed uitgebouwde infrastructuur hadden om met hun kinderen gedurende enkele dagen te vertoeven. Het huidige stadsbestuur ziet in beide locaties enkel een financiële verliespost. Zoals het al enkele jaren de gewoonte is wordt stadspatrimonium omwille van de financiële waarde van de hand gedaan. De pedagogische waarde is men blijkbaar uit het oog verloren.  Een cheque van 60 euro/kind moet de school in staat stellen eenzelfde initiatief als bos- of zeeklassen te organiseren. Hoe deze scholen dit moeten klaar krijgen is niet de zorg van het stadsbestuur. Waar zij een betaalbare en aangepaste infrastructuur moeten vinden aan de kust is eveneens geen zorg voor het stadsbestuur. Ongetwijfeld zijn er scholen die, mits financiële bijpassing van de ouders, een weekje aan zee kunnen aanbieden. Maar er zijn ook scholen in de stad voor wie dit onmogelijk zal zijn. Jammer genoeg zullen het juist die scholen zijn met kinderen voor wie ‘de zee’ onbereikbaar is.

De ongelijkheid en achterstelling in Antwerpen wordt er alleen maar groter door.

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. Bob Picard permalink
  dinsdag 24 september 2013 10:54

  Goed geschreven Ivo
  Deelname aan Bos-en zeeklassen moet een recht blijven voor ieder kind.
  Gebrek aan centen mogen kinderen niet uitsluiten of in een wachtrij plaatsen die enkel plaats bied om te dromen.

 2. willem permalink
  woensdag 25 september 2013 14:09

  ieder kind heeft het recht op gratis deelnamen aan school reizen of bosklassen waar betalen we anders schoolgeld voor toch om iets bij te leren over de wereld en de natuur dacht ik

 3. Sofie permalink
  woensdag 30 oktober 2013 00:27

  Hoe kan het stadbestuur verwachten dat kinderen tot veranwoordelijke en bewuste burgers opgroeien als zij enkel maar hun klaslokaal en hun appartement gezien hebben in hun jeugd? Als zij zich zelfs niet kunnen voorstellen hoe de zee er werkelijk uitziet, of een bos. Of wat vrijheid en creativiteit inhoudt…

  Bottomline is dat het stadsbestuur zelf de rijkste heersers willen zijn over de dommen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: