Skip to content

Samen in de wachtrij … voor de verandering

dinsdag 8 oktober 2013

headerwachtrij

Het nieuwe stadsbestuur is zeer actief inzake symbolische beleidsdaden die de illusie wekken dat een eenzijdige repressieve aanpak problemen zou kunnen oplossen. Intussen worden sociale problemen verder verwaarloosd. Nochtans zijn deze van dringende aard: de wachtlijst voor sociale woningen bevat meer dan 12000 dossiers, goed voor een viervoud in aantal betrokken personen. Met een wachttijd van 3 à 9 jaar blijven duizenden families afhankelijk van de private woonmarkt. De huurpijzen op deze markt zijn de voorbije 5 jaar met 24% gestegen. Vele gezinnen, moeten een aanzienlijk deel van hun inkomen spenderen aan een veel te hoge huur en hebben het des te moeilijker vanaf de 15de of 20ste van de maand. In normale taal heet dit armoede.

Ook het plaatstekort inzake kinderopvang is toegenomen. Jonge moeders kunnen niet gaan werken en dragen alle financiële gevolgen op hun schouders. De wachtlijsten voor kinderen in grote nood zijn in Antwerpen het hoogst van heel Vlaanderen. Bijna 1000 kinderen wachten op adequate begeleiding of een pleeggezin na mishandeling. Het plaatstekort in het onderwijs is niet minder schrijnend. Overvolle klassen, containerklassen en andere noodoplossingen zijn tegenwoordig schering en inslag. Het minste wat gezegd kan worden is dat deze situatie de schoolresultaten van kinderen zeker niet ten goede komt.

Antwerpen is goed op weg om haar sociaal gezicht te verliezen. De rijken worden goed bediend, diamantfraudeurs kunnen een minnelijke schikking bekomen, de vastgoedspeculanten palmen de stad in en de bouw van lofts en dure appartementen kent geen pauze. De havenbedrijven moeten nog 53 miljoen euro boete betalen, contractueel gestipuleerd maar toch wordt ze in het kader van de grote concurrentiekracht kwijtgescholden. Om een ‘voorbeeld’ te stellen worden drie stadsambtenaren op staande voet ontslagen omdat ze enkele blikjes drank en wat fruit van een winkelier hebben aangenomen.

De oorverdovende stilte inzake sociaal beleid en de spierballenpolitiek vormen de twee keerzijdes van één medaille. Maar Antwerpen is niet van Bart De Wever. De stad is van haar inwoners!  Daarom willen wij een signaal geven! Wij zijn alle wachtlijsten beu. Sociale problemen verdienen een onmiddellijke aanpak in plaats van uitstel tot ‘betere tijden’.Verandering zal er pas komen als we er voor zorgen dat Antwerpen een stad wordt waar een leefbare en veilige omgeving, degelijk onderwijs en mobiliteit samen met iedereen mogelijk wordt gemaakt. Daarom verzamelen we op 19u uur en vormen we de eerste wachtrij … voor verandering.

wachtrij-recto

wachtrij-verso

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: