Skip to content

De gewone man spreekt: “Niet de werkloosheid is de oorzaak van armoede wel de ongelijke verdeling van de rijkdom. Helaas zijn onze politiekers niet bereid deze ongelijkheid weg te werken.”

zondag 13 oktober 2013

Deze week staat het grootste onrecht van de wereld eventjes in de kijker: armoede.

Niet alleen in Azië, Afrika, Oost-Europa, Amerika moeten velen in armoede leven ook hier in ons land. België, waarvan sommigen denken dat de communautaire kwestie het grootste probleem is. Meer dan 1 op de 10 mensen in België moet leven met een inkomen dat lager is dan de armoedegrens. En  het aantal wordt ieder jaar groter… Volgens Oxfam dreigt 21% van de bevolking in de armoede en sociale uitsluiting terecht te komen.  Armoede is inderdaad niet alleen een financieel probleem, maar het heeft ook te maken met een beperkte deelname aan het sociaal leven, een zwakkere gezondheid en de woonsituatie. Mijn eigen buurvrouw slaagt er niet in om voldoende geld opzij te leggen van haar pensioentje om mazout aan te kopen om het huis te verwarmen.

De armoede in België zichtbaar maken, dat is ondermeer de doelstelling van deze week. Maar men moet uiteraard bereid zijn om te willen zien én erkennen dat de armoede in ons land steeds groter wordt. Voor diegenen die zich wentelen in hun cocon van weelde en rijkdom zal de ‘week van de armoede’ ongemerkt voorbijgaan. Zeker voor de deelnemers aan de autorally voor oldtimers, deelnameprijs 3000 euro, die uit nostalgie zich nog een autootje uit vorige eeuw wensen aan te schaffen, kostprijs 500000 euro. Alle hoop is dan ook gericht naar de vele politiekers en beleidsmensen van ons land. Aan hen de opdracht om de armoede te bestrijden!

Helaas zie ik weinig bereidheid om de armoede daadwerkelijk te bestrijden.

Armoede bestrijden doe je niet door het leefloon onder de armoedegrens te houden.

Armoede bestrijden doe je niet door meer en onhaalbare eisen te stellen aan werklozen.

Armoede bestrijden doe je niet door het aanbod van sociale woningen af te bouwen.

Armoede bestrijden doe je niet door subsidies af te schaffen van buurtverenigingen waar vele mensen hun enige sociale contact vinden.

Armoede bestrijden doe je door de financiële middelen eerlijk te verdelen over alle inwoners van België. Of vindt iemand het normaal dat de 10 rijksten in dit land een vermogen hebben van, samen, 40 miljard euro?

Armoede bestrijden doe je door iedereen een zeker inkomen te geven zonder dat daar enige verplichting tegenover staat. Iedereen heeft het recht om zich te ontwikkelen en zich inzetten voor anderen op de wijze die hij of zij het beste ligt zonder te moeten vrezen honger te lijden. Denkt men nu echt dat door ‘activering van werklozen’, door hen gratis te laten klussen, er plots meer volwaardige en goed betaalde jobs zullen bijkomen?

Nee, niet de werkloosheid moet aangepakt worden om de armoede te bestrijden wel de ongelijke verdeling van de rijkdom. De kloof tussen arm en rijk kan men enkel verkleinen door maatregelen te nemen zodat het vermogen van de rijken daalt in plaats van groeit.

Dat zou pas een goed beleid zijn!

Meer info:

http://www.netwerktegenarmoede.be/

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: