Spring naar inhoud

Rood?

Rood! wil een strijdbare, eigentijdse beweging vormen, geworteld in de basis, gericht op samenwerking, om een socialistisch alternatief te bieden tegen het heersende rechtse klimaat.

De politieke situatie in België is explosief. Ons land wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Een jaar na de verkiezingen is er nog steeds geen regering. De separatistische N-VA tracht het land verder te destabiliseren en de geesten te verrechtsen. Links heeft als taak een fundamenteel antwoord te bieden op het neoliberale beleid en zijn Vlaams-nationalistische variant die beide de solidariteit fundamenteel en onomkeerbaar willen aantasten. De nationalisten willen een onafhankelijk, rechts Vlaanderen en de ontmanteling van België en haar sociale bescherming. De staatshervorming wordt gereduceerd tot het steeds verder opsplitsen van bevoegdheden en bestuursniveaus, ongeacht de relevantie of de rationaliteit ervan. De politieke impasse heeft als gevolg dat het vertrouwen in de politiek en zelfs de democratie afneemt. De bevolking wordt onverschillig. Als socialisten zijn wij voorstander van een grote staatshervorming. Maar dan één die het land democratischer en transparanter maakt. Regionale autonomie mag niet leiden tot fiscale dumping en ondermijning van solidariteit.

Links heeft als taak een fundamenteel antwoord te bieden op het neoliberale beleid en zijn Vlaams-nationalistische variant die beide de solidariteit fundamenteel en onomkeerbaar willen aantasten.

Meer autonomie voor Vlaanderen wordt als wonderoplossing voor elk probleem naar voor geschoven. Men verdoezelt hierbij de ultraliberale agenda: het afbreken van de sociale zekerheid, een langere werkweek en het privatiseren van publieke voorzieningen. De druk die de financiële markten op de rentevoeten uitoefenen, zal het alibi worden om een nooit gezien besparingsbeleid op te leggen. Nu reeds wordt een toenemend deel van de bevolking de toegang ontzegd tot gezondheidszorg, energie, onderwijs en degelijke huisvesting. De banken, die dankzij de overheidstussenkomst overleefden, keren alweer superbonussen uit. Intussen wordt het belastinggeld gebruikt om de put te dichten. De hele en halve privatiseringen in de energiesector, de post en de telecom leverden geen voordeel op voor de gewone vrouw en man in de straat. Het alternatief voor de ontmanteling van onze sociale bescherming, voor het verziekte financiële systeem en voor de waanzinnige energiepolitiek zal van links moeten komen.

De electorale bodem snakt naar een regenbui van links. Links met een vleugje populisme, wat voor ons wil zeggen: een politieke taal die mensen begrijpen omdat ze eerlijk spreekt over wat die mensen écht bekommert en daarom ook toekomstgericht is. Geïmponeerd door het electorale succes van rechts, durft de sp.a het nationalisme niet frontaal aanvallen. De sp.a is vooral bezig met zichzelf, met het verzekeren van postjes voor de top, met kortetermijndenken. Nochtans lijdt de partij de ene historische verkiezingsnederlaag na de andere, met een laagste score in 2010 van 14%. Het ledenaantal slinkt en vooral, er wordt geen weerwerk geboden ten opzichte van het ideologische en politieke offensief van populistisch rechts. Vijf jaar lang heeft SP.a Rood gepoogd de sp.a uit het centrum van het politiek spectrum te halen en terug aan te knopen bij een achterban die zich vandaag verweesd voelt. De linkervleugel van de partij wordt echter misbruikt als electoraal kanonnenvlees en mag geen kritiek leveren.

De electorale bodem snakt naar een regenbui van links.

Wij willen niet langer wachten tot de sp.a uit haar coma ontwaakt. Daarom zetten wij een politieke beweging in de steigers. Rood! wil geen zoveelste nieuwe partij zijn. Er is nood aan linkse en ecologische frontvorming. Onze nieuwe beweging wil opnieuw socialistische stemmen in het parlement laten weerklinken; stemmen van onderuit, van het volk. In samenwerking met syndicalisten, samen met mensen uit sociale bewegingen, samen met hen die een links antwoord willen bieden. We willen links uit de impasse halen en tegelijk de Europese linkerzijde versterken.

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: